Axelle Red staat straks op de Proms. Met het Antwerp Philharmonic Orchestra trad ze vorige zomer ook al eens op in Middelkerke.

Axelle Red staat straks op de Proms. Met het Antwerp Philharmonic Orchestra trad ze vorige zomer ook al eens op in Middelkerke. ©  Thomas Geuens

Night of the Proms dropt namen van eerste editie zonder John Miles: “Laat ons samen ‘Music’ zingen”

Op de twee Night of The Proms-concerten deze herfst in het Sportpaleis tekenen Nik Kershaw, Kool & The Gang en Amy Macdonald als buitenlandse popartiesten present. Er wordt ook een ode gebracht aan het onlangs overleden Proms-monument John Miles.

Ilse Dewever

Twee jaar heeft corona er een stokje voor gestoken, maar sinds 1985 vinden er in de herfst jaarlijks concerten van Night of the Proms (NOTP) plaats in het Sportpaleis. Ook nu houdt het Antwerp Philharmonic Orchestra zich klaar om samen met een koor en een band pophits van bekende artiesten een symfonisch jasje aan te meten. Voor de concerten op 18 en 19 november maken naast Nik Kershaw, Kool & The Gang en Amy Macdonald, ook Axelle Red, Metejoor, Bart Peeters en saxofoniste YolanDa Brown hun opwachting.

“Wie van deze artiesten het best in de markt ligt, is moeilijk uit te maken”, zegt organisator Jan Vereecke (58). “Dat hangt af van generatie tot generatie. Op de jongste MIA’s graaide Metejoor stevig in de prijzenpot. Zelf zag ik eind jaren tachtig in Vorst Nationaal Nik Kershaw aan het werk in het voorprogramma van Elton John. Discohits als die van Kool & the Gang blijven eeuwig populair. Hun Celebrate zorgt op elk feestje nog voor een volle dansvloer.”

Kool and The Gang. 

Kool and The Gang. ©  RR

Met YolanDa Brown kiest NOTP voor het eerst voor een saxofoniste, die tegelijk ook presentatrice is. “Deze Britse schrikt er niet voor terug om het publiek rechtstreeks aan te spreken. Zo kan er een dialoog ontstaan tussen soliste, orkest en publiek. Omdat de saxofoon zo’n veelzijdig instrument is, zal YolanDa wellicht soleren in nummers van andere artiesten.”

Geprojecteerde tekst

De 35ste editie van NOTP gaat alvast de geschiedenis in als de eerste zonder John Miles. De Brit, die vooral bekend was van zijn wereldhit Music, overleed op 5 december jongstleden. Met uitzondering van 2008, toen hij op tournee was met Tina Turner, stond Miles sinds 1985 jaarlijks op het NOTP-podium als zanger en leider van de Electric Band. Of er in het Sportpaleis straks plaats is voor een ode?

“Zeer zeker, we spelen met het idee om Music, inmiddels ingeburgerd als hét Proms-lied, jaarlijks te programmeren. Door de tekst te projecteren kan het nummer meegezongen worden door de hele zaal, zoals we dat vroeger deden met Land Of Hope And Glory. Het orkest speelt, het publiek zingt. Ons orkest heeft Music ruim negenhonderd keer met John gespeeld, terwijl het publiek meezong. Laat ons dat nummer dus nu voortaan voor hem zingen.”

Wie niet tot de herfst kan wachten, kan op 28 en 29 juli in Koksijde al een zomereditie van Night of the Proms bijwonen met o.a. Umberto Tozzi en Kate Ryan. “Dat doen we al voor de derde keer. John Miles heeft daar vorige zomer trouwens voor het laatst opgetreden. Bij deze zomerse versie van de najaarsproms bereiken we – in openlucht en met luchtigere nummers – een ander publiek. Eerder mensen van aan de kust en vakantiegangers. We beschouwen de zomerproms als extra publiek.”

Dat schijnt NOTP wel te kunnen gebruiken. In 2003 stonden in het Sportpaleis 23 concerten van NOTP – “een buitensporig aantal” – ingepland, nu nog twee. “Sinds begin 2000 is de muziekmarkt ingrijpend veranderd. Door de slabakkende platenverkoop gaven artiesten liever soloconcerten dan ergens als gast op te treden. Ook het aanbod aan evenementen is de jongste jaren enorm gegroeid, maar vergeet niet dat NOTP ook internationaal toert. Met zestien concerten deze herfst is Duitsland onze grootste afzetmarkt. Anderzijds spant Antwerpen qua publieksbereik nog steeds de kroon, gemeten aan de omvang van de steden.”

Zorgeditie

Los van NOTP treedt het Antwerp Philharmonic Orchestra zelf ook regelmatig op. In de Stadsschouwburg brengt het op 2 juni een symfonische versie van werk van The Beach Boys, terwijl het in het Hemelvaartweekend in het Sportpaleis drie Proms-concerten met uitsluitend Belgische artiesten begeleidt. “Deze Dankeditie voor de Zorg richt zich uitsluitend tot de zorgverleners die ons zo goed hebben bijgestaan tijdens de pandemie”, besluit Vereecke. “Tickets aan 8 euro kunnen zij bekomen via de website van Night of the Proms.”

Dankeditie voor de Zorg, 26 tot 28/5, Sportpaleis, Antwerpen. Night of the Proms, 18 en 19/11, Sportpaleis, Antwerpen. www.nightoftheproms.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio