Een deel van de dit jaar flink uitgebreide paarse ploeg op het Annuntia-Instituut. 

Een deel van de dit jaar flink uitgebreide paarse ploeg op het Annuntia-Instituut. © JAA

Katholiek Annuntia-Instituut kleurt helemaal paars: “love has no gender”

Wijnegem -

Met voetbal, politiek of een nieuw uniform had het niks te maken. Met jezelf kunnen zijn, des te meer. Met zowat een derde van de 780 leerlingen die dinsdag paars gekleed naar school kwamen, kunnen we stellen dat de campagne tegen Holebifobie en Transfobie op het katholieke Annuntia-Instituut meer dan geslaagd is.

Vorig jaar waren ze in Wijnegem al mee op de kar gesprongen. Toen nog wat voorzichtig. Maar dit jaar is Annuntia all the way gegaan om mee de boodschap uit te dragen dat het ok is om als jongen van een jongen te houden en als meisje een meisje als lief te hebben. Een heus paars team onder leiding van graadcoördinator Kris Van Tendeloo en leden van de leerlingenraad zoals Judith Mennes (18) Emma Bellens (18) stelden een veertiendaags programma samen met zowel aandacht voor inhoud, informatie, debat als symbolisch uiterlijk vertoon.

De apotheose volgde op 17 mei. De hele school was versierd met paarse accenten. Met het uitdelen van gekleurde polsbandjes werd getracht om de groep van leerlingen en leerkrachten die voor een diverse maatschappij pleiten, zo groot mogelijk te maken. Met stoepkrijt en stiften werden zowel speelplaats als de ramen van de K-campus vol boodschappen pro-verdraagzaamheid in de liefde gekalkt. De auteurs van de meest originele of spitsvondige graffiti werden beloond met paarse cup cakes. En je kon bij je boterhammen ook paarse limonade drinken, die gratis werd geschonken.

Een glaasje paarse frisdrank om op te kikkeren en om en boodschap uit te dragen.

Een glaasje paarse frisdrank om op te kikkeren en om en boodschap uit te dragen. © JAA

Geen incidenten

“Heel fijn dat onze school hier ver ingaat”, vinden vaandeldragers Judith en Emma, die zichzelf overigens (nog) niet bekeerd hebben tot de vrouwenliefde. “De jongeren hier op school zitten in een leeftijdsfase dat hun identiteit gevormd wordt, ook hun genderidentiteit. Hierover kunnen praten, twijfelen en om raad vragen is heel belangrijk.”

“We hebben geen weet van incidenten op onze school. Ook de jongens en meisjes die uit gezinnen komen met een andere culturele of geloofsachtergrond, reageren niet negatief. Vorig jaar is er één regenboogvlag gesneuveld. Dit jaar kenden we geen enkele valse noot.”

Of ook de Zusters Annonciaden, de religieuzen die deze school precies honderd jaar geleden gesticht hebben en tot voor kort deel uitmaakten van de raad van bestuur, de paarse dag ook genegen zijn, is niet bekend.

De kleur paars is trouwens gehaald uit de regenboogvlag en symboliseert kracht en moed die je nodig hebt om op te komen voor jezelf en te zijn wie je bent. Dit jaar namen 255 scholen in honderd verschillende gemeenten in Vlaanderen en Brussel deel aan Paarsdag. (jaa)

Enkele sterkhouders van de paarscampagne op Annuntia: Zesdejaars Emma Bellens en Judith Mennes en leerkrachten Ann Spetebroot en Kris Van Tendeloo, die hun eigne paars bandje tonen.

Enkele sterkhouders van de paarscampagne op Annuntia: Zesdejaars Emma Bellens en Judith Mennes en leerkrachten Ann Spetebroot en Kris Van Tendeloo, die hun eigne paars bandje tonen. © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © RR


 

 © RR


 

 © RR


 

 © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio