©  REUTERS

Winnaar Eurovisiesongfestival zamelt met Europese tournee geld in voor Oekraïne, gesprekken over organisatie gaan van start

Kalush Orchestra, de Oekraïense groep die het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen, houdt een tournee door Europa. “Bij elk evenement zullen we geld inzamelen voor de noden van het leger en voor liefdadigheidsfondsen”, zo heeft zanger Oleg Psjoek in de West-Oekraïense stad Lviv meegedeeld aan journalisten. Wanneer de Europese tournee zal plaatsvinden, wordt later nog bekendgemaakt. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het festival in Oekraïne van start gegaan.

Bron: Belga, De Telegraaf

De 28-jarige frontman van Kalush Orchestra kondigde ook aan dat de overwinningstrofee van het Eurovisiesongfestival zal worden geveild. De Oekraïense songfestivalinzending Kalush Orchestra won dit jaar het liedjesfestijn in Turijn met het nummer Stefania. “We willen het beeldje graag verkopen om geld in te zamelen voor Oekraïne”, zegt Psjoek. De band zal binnenkort meer details over de veiling bekendmaken via zijn Instagrampagina.

Oksana Skybinska, hoofd van de Oekraïense songfestivaldelegatie, heeft een document met plannen overhandigd aan Mykola Tsjernotytsky van de omroep The Public Broadcasting Company of Ukraine. Traditiegetrouw organiseert de winnaar van het evenement het jaar daarop het songfestival, maar vanwege de oorlog in het land is het onzeker of dat doorgaat.

“We staan nu voor een behoorlijke uitdaging”, zei Tsjernotytsky tijdens een persmoment. “In andere landen ligt die uitdaging bij de financiering en de infrastructuur, maar voor ons vooral bij veiligheidskwesties. Vanaf vrijdag gaan we in overleg met de European Broadcasting Union (EBU) over het organiseren van het evenement.”

Tijd gunnen

Tsjernotytsky hoopt dat het land de organisatoren nog wat tijd gunt, omdat het nog even afwachten is of het evenement ook daadwerkelijk in Oekraïne kan plaatsvinden. “Ik hoop dat het songfestival in een vredig Oekraïne wordt georganiseerd. Het zal een lastige onderhandeling worden en de veiligheidsfactor is heel belangrijk. Het eindbesluit wordt dan ook genomen in samenspraak met de EBU”, aldus Tsjernotytsky. “Maar dit is veel complexer dan een simpele wens om het hier te organiseren.”

Oleh Psiuk, de frontman van Kalush Orchestra, sluit zich aan bij het oordeel van Tsjernotytsky. “Veel landen hebben al laten weten dat zij het songfestival wel willen organiseren als het hier niet kan. Maar ik hoop dat het Eurovisiesongfestival georganiseerd kan worden in een gelukkig, heropgebouwd en sterk land.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio