© Jan Van der Perre

Buurt kant zich tegen “megalomaan bouwproject” Mariahof: Stad keurt omgevingsvergunning toch goed

Berchem -

Tientallen buurtbewoners rondom het De Villegaspark verzetten zich tegen de plannen voor de ontwikkeling van de site Mariahof. Ze spreken van een “megalomaan bouwproject” dat de leefbaarheid van de buurt ondermijnt. Eerder schreef de Provincie al een ongunstig advies uit maar gisteren keurde het Antwerpse stadsbestuur de aanvraag voor een omgevingsvergunning van projectontwikkelaar Cores en het Zorgbedrijf Antwerpen toch goed.

Elien Van Wynsberghe

De ontwikkeling van de site Mariahof in en rond de Uitbreidingstraat in Berchem bestaat uit verschillende onderdelen. De plannen omvatten een renovatie van het centrale, historische gedeelte van woonzorgsite Sint-Maria. De gebouwen van bpost en Belgacom (het huidige Proximus, red.) worden op hun beurt afgebroken. In de plaats komt een nieuwbouw met drie kantoorgebouwen van maximaal acht bouwlagen en een ondergrondse parkeergarage voor 291 parkeerplaatsen.

In totaal werden 47 bezwaarschriften ingediend tegen de plannen. Buurtbewoners maken zich grote zorgen over de impact van het bouwproject op de leefbaarheid van de buurt. “De projectontwikkelaar wil hier drie torens van acht verdiepingen neerplanten met plaats voor 1.500 kantoormedewerkers terwijl er juridisch gezien maar tot vier bouwlagen mag worden gegaan”, zegt buurtbewoner Luc Sterckx. “Verder wordt de hondenweide verplaatst binnen het park waardoor er speelruimte voor de kinderen verdwijnt. Ook de fietsbrug moet deels wijken.” Daarbij komt dat de hoge torens letterlijk hun schaduw werpen over de woningen op de hoek van de Uitbreidingsstraat en Meibloemstraat.

“Wij buurtbewoners vinden dit een megalomaan kantorenproject. We vrezen voor nog grotere verkeersproblemen op de Singel en dus ook voor sluipverkeer in Oud-Berchem. Ook de parkeerdruk zal nog toenemen. Verder zien we alweer een stuk open speelruimte verdwijnen in het De Villegaspark. Dat parkje is dankzij jarenlange inspanningen van de buren een veilige woon- en speelomgeving geworden. Maar door uitsluitend voor kantoren te kiezen, vrezen we vooral ’s avonds de terugkeer van kleine criminaliteit, drugshandel en vandalisme in en om het nieuwbouwcomplex.”

 

 © rr

Stad keurt vergunningsaanvraag goed

Vorig jaar uitten ook Berchemse oppositiepartijen Groen en Vooruit hun bezorgdheden over de impact van het bouwproject op de buurt. “De hoogbouw zal voor heel wat minder zonlicht in de wijken zorgen. Het gebouw zal letterlijk een schaduw over Oud-Berchem werpen en doet bovendien een mooi stadsgezicht teniet: het zal namelijk boven de gevel van het Mariagasthuis uitsteken”, zei districtsraadslid Erkan Öztürk (Vooruit-Groen) tijdens de districtsraad een jaar geleden.

Ondertussen gaf ook de Provinciale Omgevingscommissie (POVC) een ongunstig advies, net als de brandweer. Dat de aanvraag acht bouwlagen voorziet, is niet in overeenstemming met wat de Bouwcode voorschrijft, zo oordeelde de POVC. Maar het Antwerpse college keurde de aanvraag voor een omgevingsvergunning gisteren toch goed.

“Deze ontwikkeling past binnen een krachtige stedenbouwkundige totaalvisie en hier is even uitgebreid als doordacht onderzoek aan voorafgegaan” zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “De nieuwe ontwikkeling gaat een relatie aan met de bestaande bebouwde omgeving, maar ook met de toekomstige Singelboulevard.”

De voornaamste bezwaren -namelijk dat acht bouwlagen in strijd zijn met de Bouwcode, dat de kantoorgebouwen hun schaduw werpen over een groot aantal woningen en daardoor de leefkwaliteit in het gedrang brengen, en dat het bouwproject voor verkeersproblemen zou zorgen- werden door het college ongegrond verklaard.

 

 © Alides & Cores Development

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio