Als tweehonderdste gemeente in Vlaanderen nam Hulshout zaterdag de titel van fairtradegemeente in ontvangst. 

Als tweehonderdste gemeente in Vlaanderen nam Hulshout zaterdag de titel van fairtradegemeente in ontvangst. © RR

Hulshout is 200ste gemeente met fairtradetitel: “Samen maken we er een betere wereld van”

Hulshout -

Hulshout is voortaan een fairtradegemeente. Als tweehonderdste in Vlaanderen kreeg het de titel afgelopen zaterdag toebedeeld tijdens de Internationale dag van de fairtrade. Het lokale bestuur en de lokale betrokkenen zijn daar zeer blij mee, want aan de titel ging een aanzienlijk traject met allerlei engagementen vooraf.

Kristof Van Rompaey

Een fairtradelabel duidt gemeenten aan die eerlijke handel ondersteunen met oog voor mens en planeet. Je herkent de gemeenten aan de wit-oranje bordjes al je ze binnenrijdt. Om de titel te ontvangen, moeten ze eerst voldoen aan een aantal criteria.

Zo moet een actieve Trekkersgroep het voortouw nemen. Die moet communiceren via allerlei kanalen en initiatieven organiseren die duurzame consumptie promoten. Hulshout heeft zo’n groep sinds 2016. Het lokale bestuur keurde ook een resolutie goed om eerlijke handel te steunen. Het werkt uiteraard zelf met zulke producten. Bepaalde plaatselijke winkels en horecazaken bieden ze aan en bedrijven, ondernemers en verenigingen maken daar dankbaar gebruik van.

Eerlijk en betaalbaar

Coördinator van de fairtradegemeente Bianca De Wolf kwam de titel overhandigen. Bevoegd minister van Ontwikkelingssamwerking Meryame Kitir (Vooruit) kon er niet bij zijn, maar ze liet wel een bericht achter voor Hulshout. Verschillende Hulshoutenaren die een verklaring op eed ondertekenden om met fairtradeproducten te werken, waren er wel bij.

Schepen Karolien Laeremans (CD&V) ontvangt het fairtradebordje uit handen van coördinator Bianca De Wolf.

Schepen Karolien Laeremans (CD&V) ontvangt het fairtradebordje uit handen van coördinator Bianca De Wolf. © RR

“Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van dit netwerk. Van duurzaamheid word ik nu eenmaal gelukkig. Zo kunnen we er samen een betere wereld van maken”, zegt Katrien Haepers van brasserie Het Toreken. Ook de Chiro gebruikt fairtradeproducten. “Als jeugdvereniging willen we het goede voorbeeld geven, maar roepen we ook op om faire producten betaalbaar te houden”, zegt Mien Peeters van Chiromeisjes Hulshout. “Het is niet vanzelfsprekend om de financiële drempel voor de leden zo laag mogelijk te houden.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio