© atv

Ineos en stad Antwerpen willen jonge werkzoekenden aan de slag krijgen op werf van gecontesteerde ethaankraker

De ethaankraker van Ineos in de haven van Antwerpen ligt al een tijdje onder vuur van actiegroepen, maar ondanks het protest zet de Britse chemiereus de plannen voor de bouw van de fabriek door. Om de ethaankraker te bouwen, zoekt het bedrijf heel wat nieuwe arbeidskrachten. Daarvoor slaat Ineos nu de handen in elkaar met de stad Antwerpen.

joro, jvboBron: belga

Een dergelijke installatie wordt gebruikt om ethyleen te produceren, een van de meest gebruikte chemicaliën ter wereld en een essentiële bouwsteen voor uiteenlopende producten.

Vorige week keurde het college van burgemeester en schepenen een engagementsverklaring goed, die als doel heeft om jobs voor jonge werkzoekenden te creëren. Werkzoekenden kunnen via het zogenaamde Project One opgeleid en tewerkgesteld worden op de nieuwe werf van Ineos.

“Er gaan duizenden arbeidskrachten bij aannemers en onderaannemers aan de slag. Ineos neemt mee de verantwoordelijkheid op om Antwerpse werkzoekenden in te zetten op deze werf”, zegt CEO John McNally.

Ineos zegt dat de arbeidskrachten aan de slag zullen kunnen bij zowel de voorbereidende werken van Project One, als bij de eigenlijke bouwwerken van de productie-eenheid. “De profielen waar we naar op zoek zijn, zijn administratieve krachten, magazijnbeheerders, verkeersregelaars, bewakingsagenten, schoonmakers, maar ook stellingbouwers, lassers, elektriciens”, klinkt het bij het bedrijf.

Volgens CEO McNally is de bouw van de ethaankraker “de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar”. De ethaankraker, eens afgewerkt, moet in totaal 450 directe jobs creëren.

LEES OOK. Nieuwe Ineos-fabrieken in Antwerpse haven, zegen of vloek voor het milieu?

450 jobs erbij?

Maar volgens activist Thomas Goorden “drijft men het aantal voorziene jobs voor dit project jaar na jaar op, om zodanig de maatschappelijke druk te verhogen voor dit project.” Voor Goorden is het onwaarschijnlijk dat er 450 jobs zullen bijkomen. “Zo’n fabriek is maximaal geautomatiseerd. Al het werk zal door machines en robots gebeuren.”

“De 450 directe jobs waarvan sprake staan letterlijk in onze vergunningsaanvraag”, reageert Nathalie Meert van Ineos. “Wij starten binnenkort met een rekruteringscampagne om al profielen aan te trekken. We gaan die kraker echt niet alleen kunnen laten draaien op ‘robots en machines’.”

Vraag naar ethyleen

De actiegroep Ineos Will Fall beweert dat de vraag naar ethyleen op de wereldmarkt helemaal niet toeneemt, zoals Ineos claimt. “Erkende sectoranalisten spreken dit duidelijk tegen”, aldus de actiegroep.

“Bovendien zal het project op korte termijn ingehaald worden door steeds strengere Europese maatregelen. Onder druk van de lobby van de chemiesector, gaan de Antwerpse haven en de Vlaamse regering regelrecht in tegen studies en adviezen van experten en wetenschappers, alsook tegen de stem van burgers en milieubewegingen.”

Al enige tijd voeren actiegroepen protest tegen de komst van de ethaankraker 

Al enige tijd voeren actiegroepen protest tegen de komst van de ethaankraker ©  BELGA

LEES OOK. Ineos Will Fall geeft niet op: “Plastic met fossiele brandstof produceren kan gewoon niet op een milieuvriendelijke wijze”

Vandaag zijn er al circa 140 medewerkers tewerkgesteld in het kader van Project One. Zij stomen het ontwerp en de realisatie van de industriële installaties klaar, terwijl de vergunningsprocedure loopt.

Ineos verwacht de eerste werkzaamheden dit jaar te kunnen starten, om de installaties klaar te hebben tegen 2026. Op het hoogtepunt van de werken zullen op de werf dagelijks zowat 2.500 werkkrachten aan de slag zijn, stelt het bedrijf.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio