Essen en AZ Klina tonen nieuw Zorgpunt Essen aan publiek.  

Essen en AZ Klina tonen nieuw Zorgpunt Essen aan publiek.  © koen fasseur

AZ Klina en Essen openen officieel Zorgpunt op grens met Nederland: “Dit is de hefboom om grensoverschrijdende zorg sneller te realiseren”

Essen -

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V), algemeen directeur dr. Joost Baert van AZ Klina en de Essense huisartsen toonden vandaag officieel het Zorgpunt aan het publiek. Dat kan er sinds maart al op consultatie. Eerstvolgende stap is een 112-licentie binnenhalen voor dringende hulpverlening, ook over de grens.

Het Zorgpunt Essen is een gezamenlijk project van de gemeente en AZ Klina, Essen stelt het voormalige OCMW-gebouw ter beschikking en AZ Klina vult in met apparatuur en personeel. “Daarnaast werken we hier samen met alle partners uit de zorg. Corona heeft onze band met de huisartsen versterkt. Samen brengen we noden in kaart die we hier oordeelkundig en gefaseerd invullen”, stelt de burgemeester.

Geert Vinck is de coördinator van het Zorgpunt.

Geert Vinck is de coördinator van het Zorgpunt. © Elke Lamens

Op die manier brengt AZ Klina de zorg naar de Essenaren, eerder dan dat de Essenaren zich naar het ziekenhuis 22 kilometer verderop in Brasschaat moeten begeven. “Maar het is nodig om aan de burgers te tonen wat het nu precies inhoudt”, meent Van Tichelt.

Sinds 1 maart kunnen Essenaren er wonden laten verzorgen, bloed laten afnemen en een dispensarium laten spoelen. Intussen heeft orthopedist Dr. Patrick Dierckxsens zich er gesetteld naast neus-keel-oorarts Dr. Hamans.

De neus-keel- en oorarts is al gesetteld in het Zorgpunt.

De neus-keel- en oorarts is al gesetteld in het Zorgpunt. © Elke Lamens

Zorgpunt als hub

Verder is er voorzien in een ruimte waar een huisarts consultaties kan houden. Dit moet de grote druk op de huisartsen wat wegnemen. Sinds een huisarts het in februari voor bekeken hield, kampt de gemeente met een nijpend tekort daaraan.

“Hiervoor solliciteren vier artsen. We hebben er dus goede hoop op dat de consultaties binnenkort starten. Opzet is dat de arts tweemaal per week gedurende 2,5 uur beschikbaar is in het Zorgpunt. Die krijgt hiervoor een wachtvergoeding van de gemeente”, verduidelijkt de burgemeester. “Zo ontpopt het Zorgpunt zich ook als hub om snel op dit probleem in te spelen. Oekraïense vluchtelingen kunnen hier terecht voor een intake gesprek en medische begeleiding.”

Dr. Schoof vertegenwoordigt de Essense huisartsen in het Zorgpunt en wedrkt nauw samen met AZ Klina.

Dr. Schoof vertegenwoordigt de Essense huisartsen in het Zorgpunt en wedrkt nauw samen met AZ Klina. © koen fasseur

AZ Klina bekijkt momenteel met het dialysecentrum van AZ Voorkempen in Malle om hier op termijn een centrum voor nierdialyse en medische beeldvorming te openen. “AZ Klina is op dat vlak een satelliet van AZ Voorkempen. Daarnaast kijken we ook over de grens, naar het Bravis-ziekenhuis in Roosendaal om de krachten te bundelen”, stelt dr. Baert.

Grenzeloze zorg?

Van Tichelt is fier op dit zorgconcept op de grens van Essen en Nispen, België en Nederland. Essen en AZ Klina steken hun ambities om met dit zorgconcept ook effectief de grens over te steken, niet onder stoelen of banken.

Fysiek is die stap makkelijk gezet, want de grens loopt zowaar door het gebouw in de driehoek Grensstraat, Nieuwstraat en Kerkeneind. Haast symbolischer kan het niet. Maar administratief is dit al dertig jaar een probleem. “De wetgeving is de grote bottleneck”, geeft dr. Baert toe.

De Nederlandse grens loopt door het Zorgpunt.

De Nederlandse grens loopt door het Zorgpunt. © koen fasseur

Toch acht Van Tichelt de kans groot dat het lukt. Als voorzitter van Benego (Belgisch Nederlands Grensoverleg) houdt hij de vinger aan de pols. Daarnaast is er al overleg tussen Bravis en AZ Klina. “Het is kwestie om stelselmatig die administratieve barrières op te heffen. De grens inzake gezondheidszorg moeten we meer en meer weggommen, maar daar is ook een rol voor Europa weggelegd. ”, geeft hij aan. “Binnen vijf tot zeven jaar moet dit wel lukken.”

112

Op kortere termijn, dit jaar zelfs nog, is er goede hoop om een 112-licentie op zak te hebben. “Dringende hulpverlening is een van de pijlers van dit Zorgpunt. De ambulances moeten bewoners langs weerskanten van de grens snel ter hulp kunnen komen. Dat dit anno 2022 nog niet kan, is te gek voor woorden. Ook op dit vlak willen we internationaal toonaangevend zijn. Zo is het Zorgpunt ook een proeftuin om knelpunten in de zorg weg te werken”, benadrukt dr. Joost Baert.

“Mits de nodige afspraken en protcols is dit haalbaar. In de grensregio Maastricht-Luik-Aken rijden er vandaag al ambulances de grens over”, vult Gaston Van Tichelt aan.

Het lokaal voor de 112-dispatching wordt al voorbereid. De ambities zijn hoog gespannen.

Het lokaal voor de 112-dispatching wordt al voorbereid. De ambities zijn hoog gespannen. © Elke Lamens

Sinds midden jaren zeventig heeft Essen geen eigen ziekenhuis meer. Het Sint-Jozefziekenhuis van de Gasthuiszusters (nu GZA) werd te klein en sloot de deuren. In de plaats daarvan kwam een polikliniek in de Nieuwstraat.

Sinds AZ Klina (Klinieken Noord Antwerpen) in 1988 ontstond uit de fusie van drie ziekenhuizen (Sint-Lucas Ekeren, Sint-Jozef Kapellen en Vesalius Brasschaat) staat die ook in voor de zorg in de polikliniek, maar tijdens corona is dat ook gestopt enjn overgeheveld naar het Zorgpunt.

Sinds al die jaren is AZ Klina in Brasschaat, op 22 kilometer van Essen, het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor de Essenaren. Hoewel, in realiteit is het Bravis ziekenhuis in Roosendaal, op 9 kilometer afstand, veel dichter maar niet toegankelijk voor Belgen.

 (Elke Lamens)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio