Leerlingen konden op de speelplaats onder meer terecht voor infobladen en genderkoekjes. 

Leerlingen konden op de speelplaats onder meer terecht voor infobladen en genderkoekjes. © Patrick De Roo

Leerlingen kleuren Sint-Lucas paars op Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie: “Wij zijn een school vol vrije geesten”

Antwerpen -

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie roept jeugdorganisatie Wel Jong vzw iedereen op om paars te dragen. Leerlingen van Sint-Lucas gaven daar massaal gehoor aan en koppelden er zelf een aantal extraatjes aan.

Zo’n 255 Vlaamse scholen nemen woensdag deel aan de PAARS-campagne. “Met deze actie wenden we de cultuur op scholen meer in de richting van steun en verdraagzaamheid tegen de LGBTQ-gemeenschap. We sturen een pakket op zodat ze zelf met het onderwerp aan de slag kunnen, maar op Sint-Lucas zijn ze duidelijk nog een stapje verder gegaan. Prachtig om te zien, temeer omdat de studenten zelf het initiatief nemen”, zegt coördinator Dries De Smet (33). 

Dries De Smet met zijn collega’s van PAARS.

Dries De Smet met zijn collega’s van PAARS. © Patrick De Roo

“Bij ons speelt dit thema elke dag een belangrijke rol”, vertelt directrice Veronique Van Dijk (59). “Vandaag maken we er een echt feest van en kleurt de hele school paars. Leerlingen reageren enthousiast omdat het onderwerp hen nauw aan het hart ligt. Ze draaien muziek en zorgen voor een feestelijk buffet met zelfgemaakte ‘genderkoekjes’. De opbrengst daarvan gaat naar het Roze Huis, de belangenbehartiger van de Antwerpse LGBTQ-gemeenschap”, aldus lerares en leerlingenbegeleidster Melanie Ampe (40).

Sofie, Maya, Lize en Saar kopen een genderkoekje.

Sofie, Maya, Lize en Saar kopen een genderkoekje. © Patrick De Roo

Leerlingen van alle leerjaren zijn opgezet over de aandacht die PAARS krijgt. “In KSO is het belangrijk dat je jezelf bent. Het is super om te zien hoe onze school erbij stilstaat”, vertelt Jonathan Lenaerts (16). Wolf De Roeck (16) en Baptiste Vanmarcke (16) treden hun vriend bij: “Sommigen voelen zich onzeker maar kunnen zich nu helemaal uiten. We zijn een school vol vrije geesten, iedereen mag zijn zoals hij of zij wil.”

Jonathan, Wolf en Baptiste trokken hun mooiste paarse T-shirt aan.

Jonathan, Wolf en Baptiste trokken hun mooiste paarse T-shirt aan. © Patrick De Roo

“We staan volledig achter de zaak, ook op andere dagen. Maar vandaag kan je het ook vanbuiten af zien. En dat is nodig, want nog steeds zijn er te veel mensen die zich niet achter de zaak scharen”, zegt Sofie Croes (19).

Schepen van Gelijke Kansen Karim Bachar (Vooruit) kwam een kijkje nemen en sprak lovend over de leerlingen. “Het is goed dat jongeren initiatief nemen voor deze belangrijke zaken. In Antwerpen moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Vanuit de stad ondersteunen we dergelijke zaken het hele jaar door. Hier is geen plaats voor discriminatie.”

Schepen Karim Bachar met onder meer directrice Veronque Van Dijk en leerkracht Melanie Ampe. Patrick De Roo(lava)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio