De van Turnhout afkomstige Ans Brys legde de verhalen van tatoeages geïnspireerd door speelkaarten vast op beeld. 

De van Turnhout afkomstige Ans Brys legde de verhalen van tatoeages geïnspireerd door speelkaarten vast op beeld. © Ans Brys

Speelkaartenmuseum zoekt met ‘Onderhuids’ naar verhalen achter tatoeages

Turnhout -

Het Nationaal Museum van de Speelkaart breekt uit haar hokjes. Na een tentoonstelling over censuur gaat het nu dieper in op speelkaartgerelateerde tatoeages. Tijdens de expo worden er ook tatoeages gezet in het museum.

Wouter Adriaensen

Het Speelkaartenmuseum kreeg meer dan honderd reacties op zijn oproep eind vorig jaar naar mensen met een tattoo, geïnspireerd op of door speelkaarten. De vier curatoren, namelijk fotograaf Ans Brys, schrijver Matthias M.R. Declercq, tattooartiest Laura Meeus en museumdirecteur Elke Grommen, selecteerden vijftien verhalen. Die zijn van 19 mei 2022 tot 26 februari 2023 te zien in de expo Onderhuids.

“De verhalen kruipen onder je huid, in beeld van Ans Brys en woord van Matthias M.R. Declercq”, vindt Turnhouts schepen voor Cultuur Astrid Wittebolle (Groen). “Van de symboliek achter een koeketien en de ‘ace of spades’ tot een tattoo van een tarotkaart en een koning uit India. Het ene verhaal is erg rock-’n-roll dankzij een muziekondernemer die bands als Motörhead begeleidde, een ander is dan weer speels via een fervente kaartenacrobaat of heel aangrijpend als eerbetoon aan een overleden naaste.”

Flashes

Tijdens de tentoonstelling gaat elke woensdag en zaterdag een tatoeëerder live aan het werk in de exporuimte. Bezoekers kunnen getuige zijn van het artistieke proces of er zelf aan deelnemen. De tattooartiesten breiden hun aanbod ‘flashes’ uit met specifieke ontwerpen die verwijzen naar objecten uit de collectie van het museum. In onze weekendbijlage Citta lees je binnenkort enkele van de verhalen uit de tentoonstelling.

www.speelkaartenmuseum.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio