De familie gezellig bij elkaar in betere tijden. Links papa Christophe en de kleine Noël op zijn schoot. Dan mama Liesbeth met neefje Lewis. Dan zus Katrien en schoonbroer Jan. En rechts de grootouders Peter en Chris, die ook mee naar het schoolfeest waren toen de brand uitbrak.  

De familie gezellig bij elkaar in betere tijden. Links papa Christophe en de kleine Noël op zijn schoot. Dan mama Liesbeth met neefje Lewis. Dan zus Katrien en schoonbroer Jan. En rechts de grootouders Peter en Chris, die ook mee naar het schoolfeest waren toen de brand uitbrak.  ©  rr

Katrien zamelt geld in voor zus die is getroffen door brand: “Zo lang gespaard, zo hard gewerkt, dan alles weg in een uur”

Stabroek, Berchem -

“Ze hadden er zo lang voor gespaard. Ze wilden echt iets voor zichzelf en vonden dat twee jaar geleden, in Stabroek nog wel. En dan hebben ze zo hard gewerkt, die badkamer was net klaar. Nee, na wat zaterdag is gebeurd kon ik niet aan de zijlijn blijven staan.” Katrien Verdyck (31) uit Hove (afkomstig van Berchem) zamelt geld in voor haar zus Liesbeth (36), man Christophe (36) en zoontje Noël (3). Die zijn getroffen door een verwoestende woningbrand en gaan nu door een hel.

Paul Hendrickx

En dan weten dat het een feestelijke namiddag moest worden. Zoontje Noël had schoolfeest en ging daar zaterdag met papa en mama, alle grootouders en neefje Lewis (ook 3 jaar) naartoe. Te voet, want de zon scheen uitbundig. Mama Liesbeth is van Berchem, papa Christophe is van Deurne. Maar in Stabroek heeft de jonge familie Boulenger haar toekomst gevonden: een betaalbaar huis, groot genoeg, met wat werk aan.

Dat telefoontje

Tot het dorp in rep en roer stond en de woning aan de Sterrehoevelaan waar er brand was uitgebroken, de hunne bleek te zijn. Buren hadden de brandweer al gebeld, er hing een enorme rookpluim boven de wijk. En het ging snel: de brandweer moest maar een kwartier blussen maar het resultaat was vreselijk. Bij Christophe en Liesbeth: dat telefoontje dat niemand in heel zijn leven wil krijgen.

De brand ontstond achteraan de woning in de Sterrehoevelaan.  

De brand ontstond achteraan de woning in de Sterrehoevelaan.  © bfm

De schade is enorm, het huis is onbewoonbaar.  

De schade is enorm, het huis is onbewoonbaar.  ©  bfm

 

 ©  bfm

“Aan de achterzijde, en dat zie je op de foto’s, is echt niets meer over”, zegt Katrien namens haar zus Liesbeth. We zijn nu drie dagen verder. “Op de eerste verdieping: ook enorme schade, al zijn er enkele kamers waar toch nog wat kasten zijn gered, mét inhoud. Stap voor stap is het nu ontdekken of daar iets van te recupereren is. Wonen is al zeker uitgesloten. De eerste twee nachten brachten ze met drie in een hotel door, nu zitten ze bij vrienden.” Trouwens, het is ook nog altijd gissen naar de brandoorzaak. Het vuur is achteraan ontstaan, dat heeft de brandweer gezegd.

Inbouwspotjes

Het jonge gezinnetje, dat na de bovenverdieping, slaapkamer voor kleine Noël (met mooie inbouwspotjes) en de gloednieuwe badkamer nu aan een nieuwe gezellige tuin werkte, probeert via het OCMW van Stabroek een noodwoning te pakken te krijgen. Katrien: “Vraag is wat ze op korte termijn nodig hebben wat spullen betreft. Mensen bieden vanalles aan: kleren voor Noël, een wasmachine,... superlief. Maar waar moet je dat voorlopig stockeren? We gaan zien of een wasmachine en droogkast het dringendst zijn, dan wel andere huisraad. Hun eigen elektronische toestellen zijn allemaal weggesmolten, sowieso. Meubels zijn er ook niet meer. En dan kleren, herinneringen, alles waar je zoveel tijd in hebt gestoken. Met het geld van mijn crowdfunding gaan we de belangrijkste dingen aanschaffen. We kijken eerst wat die noodwoning te bieden heeft.”

Zus Katrien, die zelf twee kinderen heeft, Lewis en de kleine Sienna, en nu de hulp kanaliseert.  

Zus Katrien, die zelf twee kinderen heeft, Lewis en de kleine Sienna, en nu de hulp kanaliseert.  © Patrick De Roo  

Voor papa en mama is dit kei- en keihard, aan werken komen die voorlopig niet toe. Maar wat met kleine Noël? Katrien: “Hij is maandag bij onze ouders gaan spelen en dat ging goed. Hij was vrolijk. Maar toen hij Liesbeth en Christophe ’s avonds weer zag vertrekken, voor hun zoveelste afspraak na die brand, heeft hij keihard gehuild. Hij weet niet wat er allemaal rond hem omgaat, kan dat niet onder woorden brengen. Ook neefje Lewis, zoon van Katrien, die alles mee heeft beleefd, is onder de indruk. “Die klaagde over buikpijn, en werd maandag plots heel druk toen hij een brandweerwagen zag...”

Katrien springt nu dus in de bres en kanaliseert de hulp. “De eerste duizenden euro’s zijn binnen. Wat gaat de verzekering vergoeden en wat is er op korte of lange termijn nodig, dat is nu de vraag. In zo’n groot verdriet is de steun van mensen toch hartverwarmend. Een welgemeende ‘danku’ is nu al op zijn plaats. Dit wens je niemand toe.”

Steunactie voor Liesbeth, Christophe en Noël

 

 ©  bfm

 
 

 ©  rr

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio