Charles en Francina voor hun aan diggelen gereden tuinhuis, nummer twee. 

Charles en Francina voor hun aan diggelen gereden tuinhuis, nummer twee. © JAA

Charles en Francina zien alweer auto in tuinhuis vliegen: “Tweede in drie jaar tijd, tijd voor een vangrail”

Schilde -

Het Eurovisiesongfestival is voor Charles en Francina Van Hemeldonck met een enorme knal geëindigd. Een chauffeur had zijn bocht gemist op het beruchte rondpunt van de Oelegemsteenweg. Gevolg: tuinhuis aan diggelen. “En dat hadden we na de vorige crash nog maar pas enkele maanden in gebruik”, toont Charles de schade.

Jan Auman

En die is aanzienlijk. Van het mooie houten tuinhok en de inhoud ervan schiet na het ongewenst bezoek van vorig weekend niet veel bruikbaars meer over. “Mijn nieuwe grasmaaier, enkele fietsen en allerlei werkmateriaal. Ik denk niet dat er nog veel te redden valt. Het ergst vind ik nog dat tuinhuis zelf. We hadden er recht op na dat vorige ‘accident’, maar het heeft z’n tijd geduurd alvorens het gebruiksklaar was. En nu ligt het alweer in puin. Zo zonde”, zucht Charles.

Het echtpaar, dat onlangs zijn gouden huwelijksjubileum vierde en ook al bijna vijftig jaar op de spie tussen de Oelegemsteenweg en Liersebaan woont, vlak bij het rondpunt, blijft er kalm bij. “Och. Vorige keer was het nog erger”, haalt Charles de feiten van de zomer van 2019 aan.

“Die zware Mercedes van een 20-jarige chauffeur stak toen tot in ons salon. De schade was nog groter. Maar deze knal met een Skoda kon toch ook tellen. De hele buurt heeft hem gehoord. Te snel gereden of opnieuw een dronken bestuurder zeker zoals destijds? Ook deze is eerst door de omheining gegaan. We wonen hier graag, maar deze verrassingen mogen stilaan ophouden”, aldus Charles.

Buur Guido, die de schade mee komt opmeten, schudt het hoofd. “Dat rondpunt is hier niet degelijk aangelegd”, vindt hij. “Je moet eens gaan kijken naar die lange banen in de Kempen zoals tussen Sint-Lenaarts en Rijkevorsel. Of tussen Brecht en Hoogstraten. De rotondes daar ogen degelijk en veilig. Deze draaicirkel is klein en die kasseitjes aan de binnenkant nodigen uit tot het afsnijden van de bochten. Je verliest zo sneller de controle over het stuur en die ribbels houden ons ook uit onze slaap.”

Hier op het kleine rondpunt tussen Oelegem en Schilde is de chauffeur de controle verloren. Hij is recht door de omheining gegaan van Charles.

Hier op het kleine rondpunt tussen Oelegem en Schilde is de chauffeur de controle verloren. Hij is recht door de omheining gegaan van Charles. © JAA

Heraanleg gepland

De gemeente heeft concrete plannen om de Oelegemsteenweg te heraanleggen. “We wilden er zelfs al mee bezig zijn, maar omdat tegen de vergunning bezwaar werd aangetekend, is het wachten op een uitspraak van minister Zuhal Demir (N-VA)”, vertelt schepen van Mobiliteit Olivier Verhulst (Open Vld). “Het blijft daar een rondpunt, maar we gaan dat veiliger aanleggen. Fietsers krijgen er voorrang. Middengeleiders op de hoofdassen zetten automobilisten aan tot vertragen.”

Charles (75) en Francina (76) blijven opvallend kalm onder het gebeuren. “Eén van de dagen komt de man van de verzekering”, aldus Charles. “De tuinhuisbouwer hebben we maar al verwittigd dat hij opnieuw kan beginnen timmeren. We zien wel wat het wordt met die heraanleg, waar ik alleen vaag iets over heb opgevangen.”

In afwachting van een grondige aanpak zou de gemeente een vangrail kunnen zetten wat verderop in de bocht van de Puttenhoflaan. “Die had de burgemeester niet bij toen hij ons onlangs kwam feliciteren met onze huwelijksverjaardag. We hebben het er toen wel nog over gehad”, aldus Charles.

Schepen Verhulst zegt dat hij openstaat voor elke oplossing. “Want wat deze mensen kort na elkaar hebben moeten meemaken is verschrikkelijk”, zegt hij.

Het ontwerp voor de nieuwe rotonde, voorzien in het kader van de aanpak Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg.

Het ontwerp voor de nieuwe rotonde, voorzien in het kader van de aanpak Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg. © Gemeente Schilde/ Pidpa

Hier is de chauffeur zaterdagnacht uit de bocht gegaan, rechtr de tuin in van Charles en Francina.

Hier is de chauffeur zaterdagnacht uit de bocht gegaan, rechtr de tuin in van Charles en Francina. © JAA

Wat verder, in de bocht van de Puttenhoflaan bij café Noir staat al wel een vangrail.

Wat verder, in de bocht van de Puttenhoflaan bij café Noir staat al wel een vangrail. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio