Het Sint-Pietersinstituut toont het resultaat van de recente heraanleg van de speelplaats. 

Het Sint-Pietersinstituut toont het resultaat van de recente heraanleg van de speelplaats. © RR

Drie Turnhoutse scholen tonen groene en blauwe speelplaatsen

Turnhout -

Woensdag 18 mei zetten 27 Vlaamse en Brusselse scholen hun poorten open voor collega’s van andere scholen. Tijdens de MOS Openschooltuinendag demonstreren ze hun vergroende speelplaatsen. Drie van de zes Antwerpse scholen bevinden zich in Turnhout.

Wouter Adriaensen

Het Vlaams Departement Omgeving, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie helpen via MOS Vlaanderen scholen milieuvriendelijk en duurzaam te maken. Voor de vijfde keer organiseren ze een Openschooltuinendag, een inspiratiedag rond speelplaatsvergroening. Woensdag 18 mei zetten 27 Nederlandstalige scholen in Vlaanderen en Brussel hun poorten open voor leerkrachten en directies van andere scholen.

Volgens MOS Vlaanderen hebben groene speelplaatsen een positieve invloed op de lichamelijke en mentale gezondheid van leerlingen en leerkrachten. “Ontharden zorgt voor meer ruimte voor natuur en voedselproductie, minder wateroverlast, grotere biodiversiteit, gezondere lucht en een beter klimaat. Planten zorgen voor schaduw, verkoeling, rust en geluiddemping. En avontuurlijke omgevingen nodigen kinderen uit om meer te bewegen.”

Er zijn tal van manieren om te vergroenen, van speelheuvels over vlindertuinen tot buitenklassen. Veel scholen combineren de vergroening met wateropvang in bijvoorbeeld wadi’s, greppels of kuilen die regenwater laten infiltreren in de bodem. In de provincie Antwerpen nemen zes scholen deel aan de Openschooltuinendag, drie in Antwerpen en drie in Turnhout: VIBO De Ring, het Sint-Pietersinstituut en de Talentenschool campus Boomgaard. Ze delen hun ervaringen rond onder meer draagvlak, samenwerking en participatie met alle geïnteresseerden. (woad)

www.mosopenschooltuinendag.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio