Glenn Geerts in actie op de Royal Windsor Horse Show. “We konden gewoon in onze polo’s rijden, wat heel uitzonderlijk is voor Windsor in mei. Meestal rijden we er met regenjas.” 

Glenn Geerts in actie op de Royal Windsor Horse Show. “We konden gewoon in onze polo’s rijden, wat heel uitzonderlijk is voor Windsor in mei. Meestal rijden we er met regenjas.” © AM

Oostmalse menner pakt individueel zilver op Royal Windsor Horse Show: “Ik loop nog op wolkjes”

Malle -

“Ik loop nog op wolkjes”, reageert Glenn Geerts (33). Begrijpelijk, want de menner uit Oostmalle pakte met het Belgisch team goud en individueel zilver op de prestigieuze Royal Windsor Horse Show in de sprookjesachtige tuin van de Queen. Koningin Elizabeth II (96) ontmoette hij niet, maar prins Edward, prinses Sophie en hun dochter Lady Louise Mountbatten-Windsor wel. Meer: mogelijk mag hij haar zelfs mentraining gaan geven.

Kristin Matthyssen

De Royal Windsor Horse Show in het park van Windsor Castle beleefde een jubileumeditie. Prins Philip, die op 9 april vorig jaar overleed en het evenement net als de Queen een groot hart toedroeg, had een speciale herdenkingsstand. Prins Philip was zelf een gewaardeerd menner en genoot veel respect.

Glenn Geerts kwam maandagavond met zijn vijf KWPN-tuigpaarden weer aan in Oostmalle. “De hele reis was een klucht. Eigenlijk is Windsor maar een rijafstand van 450 kilometer, waar wij normaal zes uur over doen”, vertelt hij. “Maar door de Brexit zijn we nu zestien uur onderweg geweest. Voor paarden is het niet goed om zo lang op de vrachtwagen te staan. Je kan ze niet zoals een hondje even uitlaten.”

Wachten en nog eens wachten

Het team moest drie uur wachten op de boot, omdat er veel minder boten met paarden varen tussen België en Engeland dan vroeger. “Douane, wachten op de veearts om alle chips te controleren, abnormaal veel papierwerk waar een stevige factuur aan vasthangt: prins Edward vertelde vrijdag zelf tijdens een ontmoetingsmoment met alle menners dat hij onze inspanningen waardeert. De prins, die samen met zijn vrouw Sophie en dochter lady Louise een babbel kwam doen, zei dat hij wist dat het sinds de Brexit niet meer vanzelfsprekend is om te komen. Normaal komt Queen Elizabeth de deelnemers groeten. Maar zij is ditmaal alleen zondag geweest. Ik moet zeggen dat prins Edward en zijn gezin heel goed meevielen. Het is alsof je met kennissen staat te ‘buurten’. Die royals zijn hele fijne, toegankelijke mensen. Het is geruststellend om te zien hoe prins Edward nu de rol van zijn overleden vader overneemt. Het voortbestaan van deze unieke wedstrijd lijkt gegarandeerd. Lady Louise mende trouwens het span van haar grootvader.”

Dat zijn paarden niet geleden hebben onder het tergend lang transport, bleek uit de uitslag. Glenn Geerts reed naar eigen zeggen misschien wel mee van de beste wedstrijden uit zijn carrière. Individueel moest hij alleen vijfvoudig wereldkampioen Boyd Exell, een in Nederland residerende Australiër, laten voorgaan in het eindklassement. Door de hoge scores van Geerts pakte het Belgisch team dat naast de Mallenaar nog bestond uit Dries Degrieck en Tom Stokmans knap goud.

“Donderdag moesten we onze vijf paarden - elk vierspanteam mag een reservepaard meebrengen - aan de hand laten draven voor de keuring. Vrijdag was het dressuur, zaterdag de spectaculaire marathon en zondag het kegelparcours.”

Tweede plaats wereldranking

Door zijn knalprestatie komt vierspanrijder Glenn Geerts nu op de tweede plaats van de wereldranking. En dat voor iemand uit de Kempen, die nog altijd lid is van Het Aangespannen Paard Zandhoven, en de smaak te pakken kreeg omdat zijn grootvader hobbymatig mende. Hij beoefent de sport nu professioneel, maar Geerts’ budgetten zijn niet te vergelijken met die van andere wereldtoppers zoals de Nederlander IJsbrand Chardon of de Australiër Boyd Exell. België presteerde trouwens heel sterk in Windsor. Onze landgenoot Gregory Wathelet won de Grote Prijs in de jumpingcompetitie, wat hem 125.000 euro opleverde.

Het prijzengeld in het mennen is veel minder. “Als ik mijn kosten van mijn prijzengeld aftrek, kan ik van een nuloperatie spreken”, zegt Glenn. “Maar ik klaag absoluut niet. Het was een grand cru-editie. Niet alleen voor de topresultaten, maar het weer was ook atypisch Brits. We konden in onze polo rijden in korte hemdsmouwen. Er was geen coronagedoe. De sfeer was super.”

Britse menjeugd trainen

Glenn Geerts kreeg er de vraag of hij de Britse menjeugd wil trainen, onder wie dus de dochter van prins Edward. Hij traint nu ook al vier jaar het Zweedse jeugdteam. “Ik zie dat zeker zitten”, zegt de Mallenaar, die ook dinsdag alweer thuis trainingen aan het geven was.

Tom Cruise heeft Glenn Geerts niet ontmoet in de tuin van Windsor Castle. Nochtans had dat ook gekund, want de Hollywoodster bezocht het evenement. Hij was toevallig in Engeland voor de promotie van zijn nieuwe film en presenteerde zondag een stukje van de show ter ere van het zeventigjarig jubileum van Queen Elizabeth II als koningin van het Verenigd Koninkrijk.

Tom Cruise op de jubileumshow zondag. 

Tom Cruise op de jubileumshow zondag. ©  AP

Een vrouw neemt een selfie met Tom Cruise. Hoe zou je zelf zijn als je de kans krijgt? 

Een vrouw neemt een selfie met Tom Cruise. Hoe zou je zelf zijn als je de kans krijgt? © AP

Prinses Sophie, de vrouw van prins Edward, ment ook. 

Prinses Sophie, de vrouw van prins Edward, ment ook. © REUTERS

Lady Louise met haar span. Glenn Geerts had vrijdag de kans haar te spreken. 

Lady Louise met haar span. Glenn Geerts had vrijdag de kans haar te spreken. © AP

Het prachtig kader van de Royal Windsor Horse Show. 

Het prachtig kader van de Royal Windsor Horse Show. © AP

Queen Elizabeth II met haar zoon Edward. 

Queen Elizabeth II met haar zoon Edward. © AP

Queen Elizabeth II kwam zondag toch naar de show kijken. 

Queen Elizabeth II kwam zondag toch naar de show kijken. © AP

Queen Elizabeth II. 

Queen Elizabeth II. © AFP

De Queen genoot zondag van de show. 

De Queen genoot zondag van de show. © AP

Vastgoed

Jobs in de regio