© rtv

Jonge loodgieter houdt winkeldief in bedwang na korte achtervolging: “Ik vind stelen ontoelaatbaar”

Turnhout -

De zaakvoerders van de elektrohandel MediaMarkt in Turnhout zijn erg gelukkig met het alerte optreden van de 21-jarige Jelle Moonen. Deze elektricien en loodgieter reed vorige week een winkeldief klem.

Hans Otten

Een winkeldief slaagde er een week geleden in om tijdens de openingsuren een smartphone uit het grote filiaal van elektroketen MediaMarkt op de Parklaan in Turnhout te roven. Dat ging niet volledig onopgemerkt voorbij, want bij het verlaten van de winkel trad het alarm in werking. De dief ging er als een haas te voet vandoor, achternagezeten door een lid van het veiligheidspersoneel. Die kreeg hulp uit onverwachte hoek.

“Ik was in de buurt van MediaMarkt achterin mijn bestelwagen bezig toen ik plots geroep hoorde”, vertelt Jelle Moonen. De 21-jarige Turnhoutenaar is sinds een jaar aan de slag als zelfstandig elektricien en loodgieter onder de naam Jemo Technieken. “Ik zag ineens een man met hoge snelheid voorbij mijn camionette lopen. Toen ik naar buiten keek, zag ik dat een winkelbewaker hem achterna liep, terwijl hij riep van ‘houd de dief’ en ‘bel de politie’. Ik zag direct dat de dief zou kunnen ontkomen. Ik bedacht me dat de politie bellen alleen maar meer tijdverlies zou zijn. Daarom ben ik zelf in actie geschoten.”

Tegenspartelen

Jelle Moonen sprong in zijn bestelwagen en zette zelf de achtervolging op de rennende winkeldief in. “Ik ben hem voorbijgereden en heb een beetje verderop klemgezet. Ik ben uitgestapt en heb die man vastgehouden tot de bewaker bij mij was. De dief spartelde wat tegen, maar veel meer dan wat geduw, gewring en geroep dat ik hem los moest laten, was het niet. Ik zei tegen hem: ‘Als je iets pikt, moet je er ook voor opdraaien.’ Samen met de bewaker heb ik dan gewacht tot de politie ter plaatse was om de dader mee te nemen.”

De dief had de gestolen smartphone tijdens zijn vlucht onderweg in de struiken weggegooid, het toestel kon nadien wel gerecupereerd worden. “Hij hield ook iets onder zijn trui verborgen, maar ik heb geen idee wat dat was. Ik vond mijn interventie eerder een normale reactie, maar blijkbaar vinden andere mensen dat toch heldhaftig. Ik wilde gewoon die bewaker helpen toen hij wat in paniek om hulp riep. Diefstal is in mijn ogen gewoon ontoelaatbaar.”

MediaMarkt was in ieder geval in de wolken met de alerte reactie van de jonge ondernemer, waardoor de dief opgepakt kon worden en zijn buit terecht is. Als bedankje kreeg Jelle Moonen van de multimediazaak een cadeaubon van 25 euro.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio