Yarni Aerts (links vooraan) en enkele leerlingen uit de werkgroep diversiteit van Ursulinen. © Dirk Vertommen

Ursulinen ziet alle kleuren van de regenboog op Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie: “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn op school”

Mechelen -

De Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie ging op de secundaire school van Ursulinen Mechelen niet onopgemerkt voorbij. Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) ging met de leerlingen in gesprek over het thema. De school nam deel aan de Paars-campagne. “Het is voor ons enorm belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Dat willen we duidelijk uitdragen.”

Stijn Van de Sande

Ursulinen Mechelen nam voor het tweede jaar op rij deel aan de Paars-campagne van Wel Jong vzw. Die campagne moet de aanvaarding van verschillende geaardheden verder vergroten. “Op het vlak van wetgeving is er veel veranderd en ook de mentaliteit van de meeste mensen is nu anders dan toen we een tiental jaar geleden zijn begonnen”, zegt coördinator Dries De Smet. “Maar het kan altijd beter. Met deze campagne geven we scholen de kans om minstens één keer per jaar te tonen dat ook wie geen hetero is, wordt aanvaard.”

“Wij willen het zeker niet beperken tot deze ene dag”, zegt Ingeborg De Cooman van Kitos, de scholengroep boven Ursulinen. “Kunnen zijn wie je bent, is voor ons altijd belangrijk. Dat willen we duidelijk maken. Niet alleen door vandaag in het paars of in de regenboogkleuren naar school te komen, maar ook in onze werking tijdens het hele schooljaar. Met onze werkgroep diversiteit zetten we heel hard in op sensibilisering en bewustwording. Iedereen moet zich hier veilig kunnen voelen, ongeacht achtergrond, geloof of geaardheid.”

Heel wat leerlingen kwamen in het paars naar school en Vlaams minister Bart Somers deelde ook paarse bandjes uit. © Dirk Vertommen

Pesters gestraft

Die werkgroep bestaat uit een aantal leerlingen en leerkrachten. “Jammer genoeg is er nog steeds veel homofobie”, zeggen Lies en Marjolein (beiden 16), Marit (12) en Ellen (17). “Soms heeft dat met geloof te maken, maar vooral in groep durven mensen al eens stoer te doen. Daar willen we tegen ingaan. We willen LGBTQ+ bespreekbaar maken op school en ervoor zorgen dat iedereen zich goed kan voelen in de klas. Eén van de zaken die we hebben gedaan, is het maken van een grote regenboogvlag. In de school werden ook boodschappen zoals ‘love is love’ aangebracht.”

Yarni Aerts (16) outte zich op 14-jarige leeftijd als homo. “Bij mijn familie is dat nooit een probleem geweest, maar op school heb ik er een tijdje mee geworsteld”, zegt hij. “Een groepje leerlingen pestte mij omwille van mijn geaardheid. Ze riepen dingen naar me of probeerden me te tackelen in de gang. Ik voelde me er zo slecht door dat ook mijn punten eronder leden. Gelukkig heeft de school goed ingegrepen. Die pesters kregen een sanctie en de leerkrachten staan altijd open voor een gesprek. Sindsdien heb ik wel het gevoel dat ik hier op school echt kan zijn wie ik ben.”

Voorbeeldschool

“Ik doe mijn hoed af voor de Ursulinen. Hun aanpak is een voorbeeld voor andere scholen”, zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld). Hij ging in gesprek met de leerlingen en deelde paarse armbandjes uit. “Ik las hier het opschrift ‘Je houdt niet van een gender, maar van een persoon’. Dat vind ik een heel krachtige boodschap. We zijn allemaal medemensen, ongeacht onze geaardheid. Toen ik jong was, werd homofilie wat weggemoffeld. Er werd niet over gesproken. Ik ben dan ook blij dat iedereen nu veel opener kan zijn en dat er meer respect is voor diversiteit.”

LEES OOK: Finalist Mister Gay Belgium hijst mee regenboogvlag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners