De Schrans in Houtvenne (Hulshout).  

De Schrans in Houtvenne (Hulshout).  © via Leon Daems (WADJA Hulshout)

Zes gemeenten nemen samen deel aan Archeologiedagen: “47 boerenschansen gevonden na maandenlange zoektocht”

Herselt, Hulshout, Laakdal, Westerlo -

De Merodegemeenten Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo nemen samen deel aan de Archeologiedagen op 20, 21 en 22 mei. Gecoördineerd door Intergemeentelijke Onroerende Erfgoeddienst (IOED) de Merode stelden ze een brochure samen met boerenschansen waar geïnteresseerden kunnen langsfietsen. Elke gemeente organiseert ook eigen activiteiten.

Kristof Van Rompaey

Een boerenschans is een kleine aarden verdedigingswerk dat vaak tijdens de Tachtigjarige Oorlog op het platteland werd gebouwd. In de zes Merodegemeenten zijn er na een maandenlange collectieve zoektocht 47 geteld. Hoewel de meesten enkel archeologisch bewaard zijn, zijn er toch nog wat sporen van terug te vinden, zoals een wal of een gracht.

Alle zes gemeenten zetten hun schansen dit weekend in de kijker met activiteiten. Je kunt onder meer aansluiten bij een gegidste fietstocht, een lezing, een tentoonstelling of een metaaldetectiedag. In de gemeentehuizen vindt een digitale tentoonstelling plaats.

De feestelijke opening van de Archeologiedagen in het Merodegebied vindt plaats op 20 mei om 10u in de Meerlaarstraat 120 in Vorst (Laakdal). Daar staat het enige schansenhuisje dat nog overgebleven is in de zes gemeenten. “De verhalen rond de talrijke schansen in onze gemeenten hebben zich lange tijd verschanst”, zegt voorzitter van Cultuur & Erfgoed de Merode Alies Smeets. “Je krijgt nu een unieke kans om ze allemaal te herontdekken.”

www.cultuurenerfgoeddemerode.be/archeologiedagen-2022

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio