© JvdP

Populaire stripserie ‘Urbanus’ stopt, maar komt ook met ultieme verrassing: “Onze lezers hebben recht op nog één extra verhaal”

Vlaanderen verliest na veertig jaar een van zijn populairste stripreeksen. Dinsdag hebben Urbanus (72) en striptekenaar Willy Linthout (69) aangekondigd dat ze een punt zetten achter de stripavonturen van de bekende Vlaamse komiek. Al heeft het duo nog een ultieme verrassing in petto. “Onze lezers hebben recht op nog één extra verhaal.”

Tom Vets

De allereerste Urbanus-strip verscheen in 1983. In de eerste tien verhalen tekende Willy Linthout uit Lokeren hem nog redelijk slungelachtig, maar al gauw kreeg het figuurtje de vorm die we tot op vandaag kennen.

Voor de vele stripfans komt het nieuws over de stopzetting niet als een grote verrassing. Sinds album 191 telt een Aziatisch gelukskatje af naar album 200. “Slimme journalisten stelden mij tijdens interviews weleens de vraag of we gingen stoppen”, vertelt Urbanus. “Ik heb altijd rond de pot gedraaid en gezegd dat je je in onze strips aan alles kan verwachten.”

 ©  RR

Tegenwoordig worden oude reeksen al eens in een nieuwe jas gestopt. Of krijgen ze een spin-off. Denk maar aan de Amoras-reeks met de figuren van Suske en Wiske. Maar die toer gaat Urbanus niet op.

‘Het Allerlaatste Avontuur’

Album 200. ©  RR

Uiteraard hebben de makers nog iets in petto. Want het universum van de stripheld heeft altijd vol verrassingen gezeten. Op woensdag 5 oktober ligt album 200 in de winkel. Het Laatste Avontuur is opnieuw een dolkomisch verhaal met een verrassend einde. “Want Urbanus heeft in één stripalbum uit de reeks niet meegedaan: in Het Dilemma Van Cesar (137) bleef onze stripheld immers heel het verhaal in de kast. Dus hebben onze lezers nog recht op één allerlaatste avontuur”, vinden de bedenkers. Album 201, met als titel Het Allerlaatste Avontuur, ligt vanaf 26 oktober in de winkel.

Willy Linthout en Urbanus trekken hiermee een definitieve streep onder hun jarenlange samenwerking. “Stripverhalen maken is arbeidsintensief en soms stresserend. Na veertig jaar hebben we beslist om het vanaf nu wat rustiger aan te doen. We willen er graag in schoonheid mee stoppen. Wij danken onze stripfans om al die jaren onze albums te kopen en te lezen, en hopen dat ze er evenveel plezier aan hebben beleefd als wijzelf.”

Jarenlang in top vijf

Jarenlang behoorde Urbanus tot de vijf meest verkochte stripreeksen van Vlaanderen. Net zoals bij alle strips loopt de verkoop gestaag terug. Pas heel recent viel Urbanus uit de top vijf, maar de strip bleef wel rendabel.

Het allereerste album: Het Fritkotmysterie. ©  RR

De Urbanus-strips hebben altijd garant gestaan voor pittig, pikant en lak aan heilige huisjes. “Ons is lang verweten dat we pis en kak waren”, vertelde Urbanus daar ooit over. “Maar het moest van in het begin duidelijk zijn: Urbanus zou geen stadsjongen zijn en evenmin met een sportwagen rijden. De Kiekeboes zijn stadsmensen, gaan naar het theater, zijn de middenstand. Wij zitten dichter bij Lambik.”

Zeker in de jaren tachtig waren strips bijzonder populair. Toen op een dag enkele scholen beslisten om de Urbanus-strip te verbieden omdat de verhalen te vulgair of te plat waren, wist het duo dat het goud in handen had.

De geschiedenis van de ‘Urbanus’-strip in een notendop

  • De eerste tekeningen van de Urbanus-strip werden door Willy Linthout gemaakt op 10 november 1982. Op het einde van dat jaar werd door Willy Linthout en Jef Meert een nieuwe uitgeverij, Uitgeverij Loempia, opgericht om de strips te verdelen. Op 10 augustus 1983 lag Het Frietkotmysterie, de eerste strip, in de winkel.
  • Na het opdoeken van Uitgeverij Loempia wordt de strip op 25 april 1996 overgenomen door Standaard Uitgeverij. Op 11 december 1997 verschijnt Kiekebanus, een avontuur waarin de striphelden een verhaal beleven met De Kiekeboes. Het album verkoopt ruim honderdduizend exemplaren.
  • Sinds 8 april 2000 heeft stripfiguur Urbanus in Tollembeek een 400 kilogram zwaar standbeeld, de echte Urbanus nam de kosten voor zijn rekening.
  • Vanaf april 2017 heeft de stripfiguur een eigen themazone in Comics Station Antwerpen. Drie jaar geleden verscheen De Vuilnisheld, een animatiefilm gebaseerd op de Urbanus-strips. In 2019 werd Urbanus, De Musical aangekondigd onder leiding van Stany Crets, maar corona stak daar voorlopig een stokje voor.

Een Aziatisch gelukskatje telt af naar album 200. ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER