Leerlingen leggen uit hoe ze de nieuwe installatie gebruiken

Leerlingen leggen uit hoe ze de nieuwe installatie gebruiken © Provincie Antwerpen

Twee moderne destillatietorens bereiden leerlingen PITO voor op job in de chemiesector

Stabroek -

In het labo van het Provinciaal Instituut voor technisch Onderwijs (PITO) staan nu twee hypermoderne destillatietorens. Dat is het directe gevolg van een eerder bezoek van Jan Remeysen, CEO van BASF Antwerpen en van de samenwerking met het Duitse bedrijf Pilodist en leraars van het PITO.

Een jaar geleden gaf Jan Remeysen een gastcollege aan een groep zesdejaars. Hij bezocht toen ook het schoollaboratorium en maakte kennis met de leerkrachten en leerlingen van de opleiding chemische procestechnieken. Uit die kennismaking en met de ondersteuning van vzw SIRA ontstond een project dat resulteerde in deze twee destillatietorens, die leerlingen in een veilige omgeving klaarstoomt voor een job als procesoperator. Gedeputeerde Luk Lemmens en Jan Remeysen kwamen naar het labo om de twee destillatietorens in te huldigen.

Jan Remeysen, Luk Lemmens, Bart Roggeman, Katrien Dingemans, Daniëlle Segers en Margo Carvers.

Jan Remeysen, Luk Lemmens, Bart Roggeman, Katrien Dingemans, Daniëlle Segers en Margo Carvers. © Provincie Antwerpen

Bart Roggeman geeft al 30 jaar chemie in PITO en is de bezieler van het project: “Onze eerste installatie werd gebouwd door de leerkrachten chemie zelf. Daarmee hadden we regelmatig problemen. Deze nieuwe destillatietorens zijn een grote stap voorwaarts. De leerlingen kunnen op een veilige manier de processen leren beheersen zonder in aanraking te komen met gevaarlijke producten. Bovendien is de installatie zo opgebouwd dat een fout in één deel van het proces niet de hele keten in gevaar brengt.”

Dubbel gebruik

De nieuwe destillatietorens worden ook gebruikt door de cursisten van vzw SIRA, die werkzoekenden omschoolt naar procesoperatoren. De afgelopen 34 jaar heeft SIRA 1258 studenten aangeworven en 81% daarvan slaagde voor de opleiding. Een groot gedeelte hen werkt nog steeds in de chemie.

Vorig jaar bezocht Jan Remeysen voor het eerst PITO.

Vorig jaar bezocht Jan Remeysen voor het eerst PITO. © evdw

Jan Remeysen benadrukt het belang van een goede samenwerking tussen de bedrijfswereld, de overheid en het onderwijs: “We hebben vandaag in Vlaanderen en zeker ook bij BASF dringend nood aan goed opgeleide STEM-profielen. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om meer jongeren te stimuleren om te kiezen voor een STEM-opleiding. En als we ze die richting uitsturen, dan moeten we ook zorgen voor moderne apparatuur en lesmateriaal en de begeleiding van gedreven en enthousiaste lesgevers. De leerlingen van het zevende jaar Chemische Procestechnieken die we vandaag in het labo van PITO aan het werk zien, staan morgen bij ons op de werkvloer.”

De kosten van het project, zo’n 150.000 euro per kolom, worden gedragen door vzw SIRA, BASF Antwerpen en de provincie Antwerpen. (evdw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio