© ATV

Applaus op alle banken na afronden lastig dossier: “Inschrijvingen voor gemeentelijke kleuterschool Hertebos starten op 30 mei”

‘s-Gravenwezel/Schilde -

Het is nu officieel: de gemeente organiseert vanaf september kleuteronderwijs in de voormalige katholieke wijkschool van de zusters van het Heilig Hart van Maria in ‘s-Gravenwezel. “We kopen de site aan de Hindelaan aan voor één miljoen euro”, aldus burgemeester Dirk Bauwens (N-VA). De inschrijvingen voor Hertebos starten op 30 mei.

Applaus vanop alle politieke én publieksbanken voor de unanieme beslissing tot aankoop van Hertebos. “Dat is héél lang geleden”, zei gemeenteraadsvoorzitter Yolande Avondtroodt (Open Vld) en zij kan het weten.

Het dossier was vorig jaar nochtans moeizaam uit de startblokken geschoten en nog maar enkele maanden geleden leek een happy end voor het idyllische, maar met sluiting bedreigde minikleuterschooltje in het groen nog veraf. Het kwam zelfs tot wrijvingen tussen de twee ‘topspelers’ binnen het N-VA-team: burgemeester Dirk Bauwens en schepen van Onderwijs Kathleen Krekels.

Maar met de deadline in zicht en onder de zachte maar aanhoudende druk van de ouders, die het dossier met slimme acties in de actualiteit wisten te houden, werden de krachten gebundeld.

Sociale Woningen

Burgemeester Dirk Bauwens (N-VA)

Burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) © RR

“We zijn erin geslaagd zijn om tot een overeenkomst te komen met de zusters. We hebben er alle vertrouwen in dat de gemeentelijke kleuterschool op 1 september opnieuw van start gaat als filiaal van onze gemeentelijke lagere school De Wingerd in ‘s-Gravenwezel. De kleuters kunnen terug in hun vertrouwde school naar de klas.”

Het was Dirk Bauwens die de blijde boodschap mocht verkondigen. Schepen Kathleen Krekels zat thuis met corona, maar genoot even hard: “De weg naar deze overeenkomst is niet eenvoudig geweest. Regelgeving maakt het voor een bestuur niet altijd mogelijk om snel te schakelen. Maar de burgemeester is erin geslaagd om de onderhandelingen met de zusters in de juiste plooi te leggen. Ik heb me bekommerd om de samenwerking met de directie van De Wingerd.”

Volgens Open Vld-fractieleider Valerie Van Genechten mag ook ‘haar’ schepen Olivier Verhulst mee op het geboortekaartje omdat hij er in geslaagd is om voldoende geld te vinden. De gemeente kon haar bod verhogen tot één miljoen euro. Dat is een flink bedrag en bijna 200.000 euro meer dan de gemeente aanvankelijk wilde en kon geven.

“Maar verantwoord”, verdedigt Dirk Bauwens. “We gaan niet alleen kleuteronderwijs organiseren op de site Hertebos, maar zetten er ook onze buitenschoolse kinderopvang Het Wezeltje verder. Dankzij de samenwerking met sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen komt er met de tijd niet alleen een nieuw schoolgebouw, maar ook ruimte voor sociale woningbouw en dus de ontwikkeling van het gebied. Daardoor kan de grond nu al hoger ingeschat worden.”

De potloden kunnen ook met het oog op volgend schooljaar geslepen worden in Hertebos.

De potloden kunnen ook met het oog op volgend schooljaar geslepen worden in Hertebos. © JAA

45 kleuters

Er is nog geen akte van aankoop, maar het zou nu niet meer mogen mislopen. Om volgend schooljaar niet in gevaar te brengen, zal de gemeente de site Hertebos alvast huren van de zusters. “Dit betekent dat we op 1 september 2022 wel degelijk van start kunnen gaan met onze gemeentelijke kleuterschool”, verzekert Kathleen Krekels. “Er zijn momenteel een 45-tal aanmeldingen. Uiteraard hopen we dat die allemaal omgezet worden naar inschrijvingen en dat er meer volgen. We starten met inschrijven maandag 30 mei.”

45 kleuters, dat geeft zicht op twee voltijdse en mogelijks nog één halftijdse juf in Hertebos 2.0. “De geliefde leerkrachten van Hertebos tonen interesse om de overstap naar het gemeentelijk onderwijs te maken”, weet schepen Krekels. “Uiteraard hopen we het oude gebouw te kunnen opfrissen tegen het nieuwe schooljaar. Directeur en leerkrachten van De Wingerd zijn enthousiast over de uitbreiding waardoor we een volwaardige basisschool worden.”

De ouders van comité Hartebos, die ook de jongste raadszitting live bijwoonden met dertien leden, reageren extatisch. “Met deze mededeling kunnen we verder dromen over de toekomst van ons schooltje. We zijn nooit gestopt met geloven in de meerwaarde van deze unieke plek en zijn ontzettend opgelucht dat de aanhouder wint”, aldus mama Sofie Vermeyen. (jaa)

Aangeboden door onze partners