©  AP

WTA zoekt nieuwe locatie voor Finals als gevolg van ‘zaak Peng Shuai’

De WTA, de overkoepelende organisatie in het vrouwentennis, zoekt een nieuwe locatie voor de WTA Finals, het eindejaarstoernooi voor de acht beste speelsters van het seizoen. De WTA heeft een contract tot 2030 met het Chinese Shenzhen voor de organisatie van de ‘Finals’, maar mijdt China voorlopig vanwege de situatie rond Peng Shuai. De WTA stelde de kalender voor het tweede deel van het jaar voor en daarop ontbreken toernooien in China.

Bron: BELGA

De locatie van de WTA Finals, dat eind oktober beginnen, staat nog open. Afgelopen jaar vond het slottoernooi plaats in het Mexicaanse Guadalajara, toen vanwege de coronasituatie in China. De Spaanse Garbine Muguruza kroonde er zich tot officieuze wereldkampioene door in de finale de Estse Anett Kontaveit te verslaan. In het dubbelspel schopte Elise Mertens het met de Taiwanese Hsieh Su-wei tot de finale.

De WTA besloot eind vorig jaar om tot nader order geen toernooien in China te houden. Aanleiding daarvoor was de situatie rond de Chinese tennisster Peng Shuai, die via het sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli beschuldigde van seksueel misbruik. Haar boodschap verdween al snel van het internet en van de inmiddels gestopte dubbelspecialiste werd gedurende enkele weken niets meer vernomen.

Peng Shuai (r) ontmoette tijdens de Winterspelen IOC-voorzitter Thomas Bach. 

Peng Shuai (r) ontmoette tijdens de Winterspelen IOC-voorzitter Thomas Bach. ©  REUTERS

Nadat onder meer de WTA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zich met de zaak hadden bemoeid, verscheen Peng weer in de openbaarheid. De zorgen over haar welzijn en vrijheid bleven echter bestaan. Peng had in februari tijdens de Winterspelen van Peking een ontmoeting met IOC-voorzitter Thomas Bach. (belga)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio