©  BELGA

DISCUSSIE. Geen mondmaskers meer in luchthavens en vliegtuigen, terwijl nieuwe coronagolf op komst is: komt maatregel te vroeg?

De Europese Unie laat maandag de verplichting vallen om een mondmasker te dragen op Europese luchthavens en vluchten. Het gaat weliswaar om een aanbeveling, die nog door nationale overheden moet worden goedgekeurd. Nochtans wordt er net nu gewaarschuwd voor de opstoot van een nieuwe coronagolf door de opkomst van twee omikron-subvarianten. Komt de Europese maatregel dan ook te vroeg volgens jou?

jvh

De maatregel moet de luchtvaart- en toerisme-industrie een duwtje in de rug geven. Het Europese luchtvaartagentschap raadt het gebruik van een mondmasker tegen Covid-19 nog wel aan, als “een van de beste manieren om een besmetting te vermijden”.

Individuele luchtvaartmaatschappijen en landen kunnen nog wel beslissen om strengere maatregelen aan te houden. In vijftien EU-landen verplicht nationale wetgeving wel nog steeds een mondmasker aan boord van een vliegtuig. Het gaat onder andere om belangrijke toeristische bestemmingen, zoals Spanje, Griekenland, Portugal en Italië. Ook onze buurlanden Duitsland, Frankrijk, Nederland en Luxemburg staan op de lijst. Wanneer in het land van aankomst of vertrek van een vlucht de mondmaskerplicht nog van kracht is, dan moeten passagiers aan boord het masker dragen.

LEES OOK. Nieuwe coronagolf deze zomer volgens Europese gezondheidswaakhond: “Twee subvarianten nu al dominant in Zuid-Afrika”

België staat niet op de lijst. Bij ons zijn mondmaskers niet langer verplicht aan boord van een vliegtuig, maar worden ze wel nog sterk aangeraden.

Europa zal verplichting tot dragen van de mondmaskers in luchthavens en vliegtuigen opschorten, terwijl een nieuwe coronagolf op komst is: komt de maatregel te vroeg?

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio