Alpecin-Fenix wordt vanaf Tour de France Alpecin-Deceuninck, ook toetreding tot WorldTour aanvaard

Verandering op til bij Alpecin-Fenix. Het team van onder meer Mathieu van der Poel, Tim Merlier en Jasper Philipsen gaat vanaf 1 juli door het leven als Alpecin-Deceuninck. Fenix blijft sponsor, maar zal niet langer in de ploegnaam staan. Vanaf volgend seizoen treedt het team ook officieel toe tot de WorldTour. Dat werd maandagmiddag bevestigd.

sfj, jswk

De vorige drie seizoenen was Deceuninck co-sponsor van Quick-Step, maar Patrick Lefevere besloot vorige zomer om de samenwerking met het West-Vlaamse bedrijf niet te verlengen. Sinds dit jaar is Deceuninck sponsor van Alpecin-Fenix en is de naam van het bedrijf onder meer op de achterkant van de broeken van de renners te zien.

Op de rustdag van de Ronde van Italië maakte het team van de gelegenheid gebruik om de verandering van de naamsponsor aan te kondigen. Christoph en Philip Roodhooft deden dat samen met Bart Peters, hoofd Marketing en Communicatie bij Deceuninck.

“Onze horizon rijkt nu tot en met 2025 en we kunnen opnieuw stappen zetten”, klinkt het bij Alpecin-Fenix. “Het budget stijgt richting volgend jaar en dat is nodig om competitief te blijven enerzijds en verder te verbeteren anderzijds. We willen - en moeten - nog meer professionaliseren en de basis van ons succes verbreden.”

WorldTour

Naast de naamsverandering kondigde het team van de broers Roodhooft ook aan dat het in 2023 de overstap naar de WorldTour zal zetten. Momenteel is Alpecin-Fenix nog een ProContinentale ploeg. Gezien de prestaties van de afgelopen jaren kon de stap naar de WorldTour niet langer uitblijven.

“We staan nummer 9 op de driejaarlijkse teamranking en we zullen de daaraan gekoppelde World Tour-licentie ook aanvaarden. Het is een grote voldoening dat we deze stap kunnen zetten met onze huidige partners. In een open overleg is deze nieuwe setting tot stand gekomen, vanuit een gedeelde doelstelling: de sportieve successen van de afgelopen jaren herhalen en het team versterken om zo nieuwe doelstellingen na te streven”, aldus Alpecin-Fenix.

“Ik denk dat dit wel een logische stap was”, reageerde Mathieu van der Poel, die op de rustdag zijn traditionele persconferentie gaf, op het nieuws. “Het geeft ons niet meer die druk om telkens de ProTour te moeten winnen. Maar het is niet dat ik nu veel stress had dat we er niet bij zouden zijn in grote wedstrijden. Ik denk dat we al enkele jaren bezig zijn om naar dat niveau toe te groeien, we horen op dat niveau thuis.

“Het is wel een mooie stap, vooral ook voor de broers Roodhooft die daar veel mee bezig zijn. Voor mij verandert er niet veel, maar het is misschien wel interessanter om renners binnen te halen die geen stap terug willen zetten naar een ProContinentale ploeg. Dat is geen grote stap terug, maar ik kan wel begrijpen dat er renners zijn die het niet willen om zekerheid te hebben.”

Vastgoed

Jobs in de regio