De stad Mechelen werkt acties uit om inwoners van het roken af te helpen. 

De stad Mechelen werkt acties uit om inwoners van het roken af te helpen. © Robin Utrecht

Mechelen wil rokers helpende hand reiken: “De eerste rookvrije stad, zou dat niet mooi zijn?”

Mechelen -

“De schadelijke impact van roken op iemands gezondheid is enorm”, zegt Gabriella De Francesco, schepen van welzijn. Toch wil de stad Mechelen niemand met de vinger wijzen, maar ze wil wel een helpende hand reiken. Daarvoor krijgt ze steun van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Sven Van Haezendonck

“Van ‘generatie rookvrij’ naar ‘eerste rookvrije stad’, zou dat niet mooi zijn?” Voor schepen Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+) is de ambitie duidelijk. “Veel rokers willen stoppen. Vaak zijn ze jong begonnen en eenmaal je afhankelijk bent van tabak is het moeilijk om ervan af te geraken. Via dit project kunnen we ervoor zorgen dat veel meer inwoners gelijke gezondheidskansen krijgen”, legt de schepen uit.

Samen met Mechelen en enkele andere gemeenten onderzoekt het Vlaams Instituut Gezond Leven welke acties geschikt, nuttig en haalbaar zijn. In 2023 willen de partners die acties uitrollen. Daarvoor werken ze samen met lokale organisaties die het gezondheidsbeleid mee aansturen en vormgeven, en ook de Mechelaars en de rokers zelf worden betrokken.

“Roken speelt een zeer grote rol bij het ontstaan en voortbestaan van gezondheidsongelijkheden. Daardoor zijn er bij verschillende groepen inwoners van onze gemeenten en steden grote verschillen in gezondheid en levensverwachting”, vertelt Stefaan Hendrickx, expert tabak bij Gezond Leven. Daar willen de partners van het project iets aan doen.

www.gezondleven.be

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio