© atv

Al sinds 2012 wordt erover gesproken, nu is het eindelijk zover: prestigieus Marriott Hotel Antwerpen is open

Antwerpen -

Met behoorlijk wat vertraging opent vanmiddag het Sapphire House, het langverwachte Marriott-Hotel in de Lange Nieuwstraat. De keuken, onder leiding van tweesterrenchef Bart De Pooter, serveert uitsluitend plantaardige gerechten.

Johan Van Baelen

Al In 2012 werd gesproken over een renovatie van de Handelsbeurs met een nieuw hotel en restaurant. De Handelsbeurs is intussen weer levend en wel, net zoals restaurant Fiera in de aanpalende Schippersbeurs. Het was nog wachten op Sapphire House, een hotel van de prestigieuze Autograph Collection by Marriott Hotels.

“Vanmiddag is het dan eindelijk zover”, zegt algemeen directeur Anne Ludmann, die maandag zelf nog in werkkledij liep en even tijd had voor een rondleiding.

Die start in het 17de-eeuwse hart van het gebouw, de fraaie draaitrap naast de hoofdingang van het historische pand De Grooten Robijn met daarboven een chique trompe-l’oeil. De nieuwe hoofdingang is die van de dienst Bevolking uit de vorige eeuw.

De ingang van het hotel was jarenlang de overbekende plaats waar je als jonge ouder een kind kwam aangeven. Op de achtergrond kijkt de kathedraal toe. 

De ingang van het hotel was jarenlang de overbekende plaats waar je als jonge ouder een kind kwam aangeven. Op de achtergrond kijkt de kathedraal toe. ©  Jan Van der Perre

Wie tot 2000 zijn of haar kind kwam aangeven bij de burgerlijke stand van de stad moest langs die gietijzeren poort naar binnen: voor velen het meest herkenbare onderdeel van het hotel.

Plantǀn geopend voor alleman

Binnen is de metamorfose compleet. De loketten van de dienst bevolking, en eerder nog die van voorganger Banque d’Anvers, maakten plaats voor een kleine receptie met daarachter een ruime bar.

De receptie met monumentale gietijzeren trap. De deuren geven uit op de bar.  

De receptie met monumentale gietijzeren trap. De deuren geven uit op de bar.  ©  Jan Van der Perre

“Een beetje verderop kom je in het dagelijks restaurant Plantǀn. Maar mensen mogen gerust ook eten in een van de twee lounges aan weerszijden van de bar”, zegt Anne. “Vanaf vandaag is Plantǀn geopend voor ontbijt, lunch, brunch, vieruurtje en diner en dat ook voor niet-hotelgasten.”

“Pas eind juni kunnen liefhebbers terecht in het gastronomisch restaurant Wildǀn. Dat huist in het alleroudste deel van het gebouw, waar de eerste eigenaars een pronkerige balzaal hadden ingericht. Ook de patio ernaast is afgewerkt, compleet met verticale tuin tegen de muur van de Handelsbeurs. De uitgestelde opening heeft een praktische reden. Anne Ludmann en haar echtgenoot Bart De Pooter kwamen pas samen met hoteloperator Odyssey aan boord. Odyssey nam het project over van Borealis dat door de coronacrisis enkele projecten moest afstoten.

De bar: centraal gelegen tussen lounges en restaurants. Hier staan ontmoeten en beleven voorop. 

De bar: centraal gelegen tussen lounges en restaurants. Hier staan ontmoeten en beleven voorop. ©  Jan Van der Perre

“Anders dan zijn voorganger vindt Odyssey de culinaire beleving van een hotel zeer voornaam. Daarom wilden we een extra keuken installeren tussen de restaurants Plantǀn en Wildǀn. Barts expertise speelt hierin natuurlijk een rol”, zegt Anne.

Elke kamer is anders

Ook op de verdieping komen we de eerste eigenaars van het pand weer tegen. De familie du Bois-Colen had een riante kinderkamer ingericht voor haar zevenkoppige kroost. Vandaag is dat Suite 136, waar de open haard is vervangen door een schouwmantel, met een bladgouden moulure. De suite, die 75 m² meet, kost tussen 500 en 700 euro per nacht.

Een gewone kamer, zoals de allerkleinste Emerald King (20 m²) is nog groot genoeg en kost 229 euro. “Algemene prijzen zijn moeilijk te geven, want letterlijk elke kamer is anders”, zegt Anne Ludmann, die geniet van het wispelturig karakter van de oude patriciërswoning. Wat wel eender is voor elke kamer: een open kleerkast. Opvallend en vernieuwend. Maar zo vergeet je zeker geen kledingstuk.

Antwerpen, Antwerps

In elk kamer ligt een juwelenzakje, met twee saffieren erin. Gasten kunnen die inruilen voor een drankje aan de bar. Dat is meteen een knipoog naar de Handelsbeurs naast de deur. Wie wil kan hotel en Handelsbeurs bezoeken met stadsgids Tanguy Ottomer, die een exclusieve overeenkomst heeft met het hotel.

Het hotel heeft een samenwerking met Antwerpse merken zoals Kaai Bags. 

Het hotel heeft een samenwerking met Antwerpse merken zoals Kaai Bags. ©  Jan Van der Perre

Het is niet de enige link met Antwerpen. Het hotel stelt handtassen tentoon van Kaai, juwelen van Wouters & Hendrix en het onthaalpersoneel draagt kleding van Essentiel. “We verkopen niets van hen, maar stellen producten tentoon van Antwerpse merken. Net zoals we niet plantaardig werken omdat het schoon en modern klinkt”, zegt Bart De Pooter. “We zetten in op duurzaamheid met producten van dichtbij. Zo hebben we koffie van Cook & Boon, thee van Café Couture en kombucha van Bron. Onze wijnen zijn 60% Belgisch, de kleding van het personeel is duurzaam en androgyn van Older-Paris en in de kamers hangen werken van fotograaf Marc Lagrange.”

Frontdesk agent Jessica Jie-Sam-Foek in restaurant Wildǀn. Ze draagt een ensemble van Essentiel. 

Frontdesk agent Jessica Jie-Sam-Foek in restaurant Wildǀn. Ze draagt een ensemble van Essentiel. ©  Jan Van der Perre

www.sapphirehouseantwerp.com

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio