Het Groot Schijn in het Vrieselhof in Oelegem. 

Het Groot Schijn in het Vrieselhof in Oelegem. © GroenRand

Ontgoocheling voor GroenRand: Antitankgracht en Groot Schijn vallen naast subsidiepotten lokale deal tegen droogte

Ranst, regio -

De internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei had een feest moeten worden voor milieuorganisatie GroenRand, maar een week voorafgaand zit de vereniging met een kater. De Antitankgracht en de vallei van het Groot Schijn werden niet geselecteerd voor een project van de Vlaamse overheid tegen de droogte.

Kristin Matthyssen

Het is weer erg droog op het terrein. Minister Demir (N-VA) heeft met de blue deal het plan om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte en waterschaarste, met tal van Europese subsidies.

De Vlaamse overheid was op zoek naar maximaal tien gebiedscoalities rond ruimtelijke uitvoeringsprocessen die zich kandidaat stellen voor een Lokale Gebiedsdeal Droogte. Eenmaal een coalitie geselecteerd is, kan ze een subsidie aanvragen van minimaal 1 miljoen euro en maximaal 2 miljoen euro voor een portfolio van lokale projecten die bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen en die de veerkracht en klimaatrobuustheid van het watersysteem vergroten.

Het Regionaal Landschap de Voorkempen diende rond de Antitankgracht en de vallei Groot Schijn twee interesseformulieren in. GroenRand is zwaar ontgoocheld nu blijkt dat deze aanvragen niet geselecteerd werden. “We vinden het onbegrijpelijk”, reageert Dirk Weyler. “Er werd gezocht naar maatregelen om te voorzien in de opslag van CO2-emissies in natuurlijke systemen, een zogenaamde klimaatgordel. Hierbij denkt men aan strategieën rond koolstofopslag, netwerkversterking, vernatting en waterberging en bevorderen van de infiltratie. We begrijpen niet waarom we naast de prijzen vallen.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio