© rtv

Archeologische organisaties zetten de deuren open en pleiten voor nieuw Mechels archeologisch museum

Mechelen -

Naar aanleiding van de Archeologiedagen zetten de Mechelse Vereniging voor Stadsarcheologie en het Center for Artefact Research hun deuren open. Op zondag 22 mei tonen ze in hun pand in het Paardenstraatje een schat aan archeologische vondsten. Ze pleiten ook voor een nieuw Mechels archeologisch museum.

Stijn Van de Sande

In de Mechelse bodem zitten nog heel wat waardevolle voorwerpen. Dat blijkt uit de vondsten die de Mechelse Vereniging voor Stadsarcheologie (MVSA) en het Center for Artefact Research (CAR) zondag tentoonstellen in hun gebouw in het Paardenstraatje in Mechelen. De organisaties doen er onderzoek naar de gevonden materialen en verwerken de archeologische vondsten. Een groot deel van de collectie is afkomstig van het onderzoek op de site van het Sint-Janshof.

Guido De Coninck en Dana Piessens bij een deel van de collectie. 

Guido De Coninck en Dana Piessens bij een deel van de collectie. ©  Dirk Vertommen

“We stellen een uitgebreide verzameling van heel mooie stukken tentoon”, zeggen Guido De Coninck van de MVSA en Dana Piessens van het CAR. “Zo hebben we eeuwenoude kommen, kruiken, sierpotjes en een uniek wijwatervaatje. Daarnaast tonen we ook stukken die we in bruikleen kregen via de stad. Eén van de pronkstukken is een goed bewaarde zegelstempel die gevonden werd bij de opgravingen op de Grote Markt. Die was afkomstig van een Fransman. Wellicht een schepen of edelman.”

Bij opgravingen op de Grote Markt werd een zegelstempel gevonden.

Bij opgravingen op de Grote Markt werd een zegelstempel gevonden. © Dirk Vertommen

Onder het motto ‘Iedereen archeoloog’ willen beide organisaties jong en oud fascineren met archeologie. “We geven doorlopend uitleg bij de tentoongestelde vondsten en we organiseren ook activiteiten”, zeggen de organisatoren. “Zo kunnen kinderen hier terecht om scherven bij elkaar te puzzelen. We organiseren zelfs een workshop voor kleuters. Daarvoor moet je op voorhand wel even inschrijven. Op die manier willen we zo veel mogelijk mensen warm maken voor de stiel, want er zijn steeds minder archeologen.”

Dana Piessens en Guido De Coninck aan het werk in hun pand in het Paardenstraatje.

Dana Piessens en Guido De Coninck aan het werk in hun pand in het Paardenstraatje. © Dirk Vertommen

Archeologisch museum

De indrukwekkende collecties van het MVSA en het stedelijk erfgoeddepot van Mechelen zijn op dit moment niet te bekijken in een museum. “Dat frustreert me”, zegt Guido De Coninck. “Zo’n archeologisch museum heeft zeker een plek in een stad als Mechelen. Het Hof van Busleyden focust enkel op de Bourgondische periode, waardoor er een heel groot deel van de geschiedenis onderbelicht blijft. We krijgen vaak de vraag waar de stukken bekeken kunnen worden en iedere keer moeten we die mensen teleurstellen.”

De Coninck overweegt daarom om zelf een museum te beginnen. “Het is een optie die ik momenteel onderzoek”, zegt hij. “Het Hof Bouwens vander Boyen op de Veemarkt is een potentiële locatie. We zijn er alvast van overtuigd dat er zowel binnen als buiten Mechelen heel wat interesse is voor zo’n museum. Want ieder gevonden voorwerp vertelt een verhaal en vormt zo mee de geschiedenis van de stad.”

Je kan de tentoonstelling van de MVSA en het CAR zondag bezoeken van 10u tot 18u.

www.artefactresearch.be

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio