Het team van Verslavingskoepel Kempen krijgt de Prijs Gert Noël, met 30.000 euro financiële steun. 

Het team van Verslavingskoepel Kempen krijgt de Prijs Gert Noël, met 30.000 euro financiële steun. © Verslavingskoepel Kempen

Verslavingskoepel Kempen wint Prijs Gert Noël (en 30.000 euro)

Geel -

De vzw Verslavingskoepel Kempen, die in de vier Kempense ziekenhuizen hulpverlening voor verslaafden met ervaringsdeskundigen opzet, heeft de Prijs Gert Noël van de Koning Boudewijnstichting gekregen.

Hans Otten

Het Ziekenhuis Geel startte in 2018 met een speciaal zorgpad voor patiënten met een verslavingsproblematiek die in het ziekenhuis terechtkomen. Verslavingszorg is geen kerntaak voor een algemeen ziekenhuis, waardoor de zorg zelden tegemoetkwam aan de vele noden. Het zorgpad in de schoot van de speciaal opgerichte vzw Verslavingskoepel Kempen houdt de uitgestippelde begeleiding en opvolging door huisartsen, verslavingsartsen, psychologen en sociale dienst in. Uniek aan het project is dat zogenaamde ervaringsdragers (ex-verslaafden) als buddy optreden voor patiënten met een verslavingsproblematiek. Zij gaan in gesprek met de patiënt en zijn omgeving en dragen hun eigen kennis uit ervaring over.

“Dit initiatief verbindt professionele en ervaringskennis zodat ze van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Op deze manier kunnen de AZ hun hulpverlenersrol opnemen en wordt er een kwaliteitsvol zorgpad gecreëerd dat heropnames voorkomt.” aldus Mineke Viaene, voorzitster van vzw Verslavingskoepel Kempen. Sinds 2020 is het zorgpad van de koepel uitgebreid naar alle hospitalen binnen het Ziekenhuisnetwerk Kempen.

Omdat dit specifieke zorgpad in grote mate een antwoord wil geven op de noden van deze patiënten krijgt de Verslavingskoepel Kempen de Prijs Gert Noël van de Koning Boudewijnstichting. Daaraan is een financiële steun van 30.000 euro verbonden. (ho)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio