Vlaams Belang roert zich in situatie Wim Saerensplein: “Waar zit Bart De Wever met zijn lik-op-stukbeleid?”

Deurne -

Vlaams Belang hekelt de manier waarop de situatie op het Wim Saerensplein wordt aangepakt. Volgens Jan Van Wesembeeck, voorzitter van de Deurnse afdeling en Sam van Rooy, Vlaams Belang-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad moet er dringend ingegrepen worden. “Je kan van buurtbewoners en middenstanders niet verwachten dat ze dit lijdzaam blijven ondergaan”, zegt Van Wesembeeck

Jan Stassijns

LEES OOK. Jongeren terroriseren Wim Saerensplein: “Als ze met twintig rond je komen staan en met stenen beginnen te gooien, dan sta je machteloos”

De overlast op het Wim Saerensplein, waar afgelopen weekend een groep jongeren de klanten van café Daniel’s bekogelden met stenen, loopt uit de hand. Vlaams Belang Deurne kaartte de problemen enkele weken al aan in de districtsraad. “Maar dat werd toen als niet zo ernstig afgedaan door het districtsbestuur”, zegt Jan Van Wesembeeck, voorzitter van Vlaams Belang Deurne. “En nu zijn we in een situatie terechtgekomen dat die kereltjes denken dat ze almachtig zijn op het plein. Het gaat van kwaad naar erger. En de schrik zit er goed in. Als bewoners of klanten van het café het heft in eigen handen gaan nemen, wordt het er een echte veldslag. Dat zag je zondag al. Ze verdedigen hun café en wat gebeurt er? De politie pakt enkele cafégangers op, want die zijn meerderjarig. En de minderjarigen op het plein, die worden ongemoeid gelaten. Dat is pure kafka. Als de politie tijdens corona de middelen had om jongeren op te pakken als ze de coronamaatregelen niet naleefden, dan moet dat hier toch ook kunnen.”

“Schuldig verzuim”

Van Wesembeeck vraagt de stad en het district ook om alles wat los ligt en als projectiel gebruikt kan worden, weg te halen. “De stenen liggen nu al klaar”, zegt hij. “Ik hou mijn hart vast. Als ze die losliggende stenen niet weghalen, dan is dat voor mij schuldig verzuim van de stad Antwerpen.”

Ook Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy mengt zich. Hij zal de petitie van de buurt overhandigen aan burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Ik ben samen met Jan Van Wesembeeck ter plaatse geweest zondagavond”, zegt hij. “Daar heb ik ook met de politie gesproken, die me vertelden dat ze niets konden doen omdat het om minderjarigen gaat. Ik vraag me af hoe De Wever dit gaat oplossen. Je kan geen 24u op 24u politie op het plein zetten, maar die jongeren moeten tot de orde geroepen worden.”

“Kordaat en krachtig”

Bart De Wever is van plan hard op te treden. “Ik ga niet toelaten dat groepjes jongeren het publiek domein zomaar kapen”, zegt de Antwerpse burgemeester. “Vandalisme en bedreigingen kunnen nooit door de beugel. Deze week zit ik met de korpsleiding rond de tafel om deze problematiek grondig te bespreken. En ik zal alle maatregelen nemen die nodig zijn om dit de kop in te drukken. Want zulk gedrag kan enkel beantwoord worden door een kordaat en krachtig signaal om de veiligheid en leefbaarheid van de buurt te verzekeren.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio