Antwerps schepen Tom Meeuws op bezoek bij Gomad in Wijnegem, waarmee de stad een samenwerking voor sociale tewerkstelling aangaat.  

Antwerps schepen Tom Meeuws op bezoek bij Gomad in Wijnegem, waarmee de stad een samenwerking voor sociale tewerkstelling aangaat.  © JAA

Antwerps schepen Tom Meeuws prijst sociale Wijnegemse KMO Gomad aan: “Hier krijgen onze leefloners wél warm onthaal”

Antwerpen/Wijnegem -

Tom Meeuws (Vooruit) is het riedeltje van de Antwerpse werkgevers beu alsof die geen werkvolk meer zouden vinden. “We hebben 1100 leefloners in de aanbieding, maar je moet natuurlijk wel bereid zijn om voor een warm onthaal en goede begeleiding van die mensen te zorgen, zoals Christophe De Mey van Gomad wel doet”, aldus de Antwerpse schepen van Sociale Economie.

Jan Auman

Om dat goede voorbeeld te tonen, steekt Tom Meeuws opvallend de stadsgrens over naar Wijnegem. Daar bereidt Gomad sinds 2017 gezonde kant-en-klaarmaaltijden voor grote verdelers als Deli Traiteur, Ellis, Le Pain Quotidien en Sodexo .

Geen burgemeester of schepen van de kleine buurgemeente te bespeuren wanneer Meeuws met enkele van zijn kabinetsleden zijn auto achterlaat op ‘de parking’. Het onthaal door inclusief ondernemer Christophe De Mey is hartelijk. De Mey heeft duidelijk het vertrouwen gewonnen van de socialist.

“Iedereen verdient een (tweede) kans. Dat is het credo in ons aanwervingsbeleid”, vertelt Christophe De Mey terwijl hij ons rond door zijn ateliers leidt gelegen in KMO-zone Den Hoek langs de Merksemsebaan. “Onze dertig medewerkers, waaronder ook vluchtelingen en andere leefloners, produceren wekelijks meer dan 20.000 maaltijden en vijfduizend maaltijdsalades. Na de moeilijke coronajaren hopen we kortelings opnieuw te kunnen aanwerven. En wij geloven rotsvast dat we die versterking wel zullen vinden. We leveren namelijk inspanningen om ook mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt groot is, toch te integreren.”

Schepen Tom Meeuws ging samen met bedrijfsleider Christophe De Mey ook een kijkje nemen in de Nederlands les, die de nieuwkomers krijgen. Gefinancierd door werkgever Gomad.

Schepen Tom Meeuws ging samen met bedrijfsleider Christophe De Mey ook een kijkje nemen in de Nederlands les, die de nieuwkomers krijgen. Gefinancierd door werkgever Gomad. © JAA

Zes maanden

“Fantastisch hoe onze Antwerpse ‘artikel 60’ers’ hier een warm welkom krijgen. Dit zijn personen die door omstandigheden zoals het op de vlucht zijn voor oorlog in het land van herkomst, nooit eerder actief zijn geweest op onze arbeidsmarkt. Ik ben gecharmeerd door de aanpak van Gomad en daarom dat de stad met dit bedrijf een samenwerking is aangegaan. We stellen negen nieuwkomers ter beschikking voor een integratieproject van zes maanden”, kondigt Tom Meeuws aan. Waarna hij zelf geïnteresseerd gaat kennismaken met de Eritreeërs, Somaliërs en Afghanen die net aan hun Gomad-avontuur begonnen zijn en nu elke dag van de stad naar Wijnegem komen.

“De stad betaalt hun iets hoger leefloon, dat we weliswaar recupereren via de hogere overheid. Daarnaast bouwen deze mensen rechten op voor hun sociale zekerheid en doen ze nuttige werkervaring op. Het ziet er naar uit dat al zeker drie van de starters na een half jaar hier een vast contract kunnen tekenen. Voor de anderen ligt er vast elders een vaste job in het verschiet. Fantastisch toch?”

Antwerpen kijkt nu ook over de stadsgrens om opnieuw meer leefloontrekkers via het fameuze artikel 60 aan de slag te krijgen. Die tewerkstelling viel door de coronajaren terug van 1800 tot 1100 mensen vandaag. Meeuws probeert dat cijfer op te krikken, maar stelt vast dat veel werkgevers, onder meer in de haven, weinig energie willen steken in die doelgroep.

Een aantal nieuwkomers die onder meer de betekenis van de verschillende soorten groenten leren in het Nederlands. Belangrijk bij die voedingsbedrijf.

Een aantal nieuwkomers die onder meer de betekenis van de verschillende soorten groenten leren in het Nederlands. Belangrijk bij die voedingsbedrijf. © JAA

Pulhof

Dat loopt bij Gomad dus anders. Christophe De Mey: “Onze nieuwe mensen, allemaal mannen die hier 28 tot 30 uur werken, zijn net begonnen aan hun onthaaltraject, dat wij financieren. Een groep professionals, waaronder enkele van m’n voormalige leerkrachten van de school Onze-Lieve-Vrouw Pulhof, geeft hen Nederlandse les. We vergoeden dat onthaalteam, maar de leden storten het geld door aan een ander goed doel: Artsen Zonder Vakantie. Zo is de sociale cirkel rond.”

“Wij geloven in de kwaliteiten en talenten van deze mensen. Die kunnen ze misschien nu nog niet etaleren, maar straks vast wel. We hebben intussen een mooi track record wat dat betreft”, besluit de Gomad-bedrijfsleider. Tom Meeuws gelooft in de aanpak en droomt er zelfs van om via deze weg ook Oekraïense vluchtelingen aan het werk te helpen, in de stad of in de rand. (jaa)

Antwerps schepen Tom Meeuws is erg te spreken over de sociale aanpak van het Wijnegemse bedrijf Gomad.

Antwerps schepen Tom Meeuws is erg te spreken over de sociale aanpak van het Wijnegemse bedrijf Gomad. © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio