Archiefbeeld DAKkan: Provinciehuis 2020. 

Archiefbeeld DAKkan: Provinciehuis 2020. © Frederik Beyens

Feest in hogere sferen? DAKkan... op HetPaleis, Hilton-hotel en ZNA Cadix

Antwerpen -

Na twee edities komt het dakenfestival DAKkan terug. Van vrijdag 16 tot zondag 18 september, zal je op de Antwerpse daken kunnen genieten van concerten, theater, dans en nog veel meer. Enkele vertrouwde daken zoals het MAS komen terug. Nieuw zijn onder meer jeugdtheaterhuis HetPaleis, de Park&Ride van de Luchtbal en Hilton Groenplaats. “Er is nog veel onbenut dakpotentieel”, zegt schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit).

svo

LEES OOK. Afbraak Stadsschouwburg zet toekomst van jeugdtheaterhuis HetPaleis op het spel: “Wij zouden liefst op deze locatie blijven”

Antwerpen telt 3.000 voetbalvelden aan platte daken, waarvan momenteel maar een heel klein deel wordt gebruikt voor warmterecuperatie, groen of publiek gebruik. Het doel van DAKkan is om zo veel mogelijk daken cultureel open te stellen voor het publiek. Daarmee wil de organisatie laten zien, wat je eigenlijk allemaal met zo’n dak kan doen.

Je kan niet alleen naar voorstellingen gaan kijken, op vrijdagnamiddag is er ook een kennismaking met klimaatrobuuste daken voor professionals. Daar leren ondernemers en specialisten meer over nieuwe technieken om gemakkelijker een groendak te leggen. Niet-professionals kunnen dan in het weekend inspiratie opdoen om hun dak groener te maken.

Archiefbeeld DAKkan: MHKA 2020.

Archiefbeeld DAKkan: MHKA 2020. © Matthias De Boeck

DAKkan behoort trouwens tot het European Creative Rooftop Network. Dat is een organisatie die probeert om Europese daken zo creatief mogelijk te gebruiken. Daarbij worden kunstenaars uitgewisseld om tijdens een residentie aan de slag te gaan met daken.

Belgisch beeldend kunstenaar Kevin Trappeniers en Emanuele Dainotti uit Milaan werden door een jury geselecteerd om een residentie te houden deze zomer in de Portugese stad Faro en Chemnitz, in Duitsland. De resultaten van hun avontuur krijg je op DAKkan te zien. “Wat startte als een leuke actie, groeit nu uit tot een volwaardig festival”, zegt Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Dat Antwerpen hiermee deel uitmaakt van een Europese beweging, zet ons cultureel ook op een nieuwe manier in de kijker.”

LEES OOK. Antwerpse kunstenaars mogen het potentieel van stadsdaken in de verf zetten in Faro en Chemnitz

De ticketverkoop start op 22 augustus via dakkan.be.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio