De meisjes van Esbac met coach Ken Suy. 

De meisjes van Esbac met coach Ken Suy. © Robin Fasseur

Essense basketmeisjes (12) zoeken leeftijdsgenootjes: “Samen sporten in heel tof meisjesteam”

Essen -

Jolien Van der Horst, Femke Rempt en Noa Van de Locht zijn twaalf jaar en spelen basketbal bij Esbac in Essen. Ze willen ook volgend jaar blijven spelen, maar zoeken daarvoor leeftijdsgenootjes. Lengte speelt geen rol, leeftijd wel.

De drie Essense meisjes zitten nu nog in de groep U12, maar volgend jaar moet dat U14 zijn. Echter, bij Esbac bestaat nog geen U14 -team. Daarin willen zowel de meisjes als coach Ken Suy (32) verandering brengen.

“Om een U14-ploeg te starten zoeken we nog minstens drie meisjes, vijf zou nog beter zijn”, stelt de coach. “In de ploeg zit echt wel talent dat ik niet graag verloren zie gaan. Vrees is dat als we geen U14-team oprichten, deze meisjes ermee ophouden. Ze hebben dit al aangegeven en ervaring leert dat verplaatsing buiten Essen een drempel is om verder te blijven basketten.”

De Essense basketbalmeisjes trainen onder meer in de sporthal van het College Essen.

De Essense basketbalmeisjes trainen onder meer in de sporthal van het College Essen. © Robin Fasseur

Belgian Cats

Jolien, Femke en Noa zijn alle drie van Essen. Jolien raakte geïnspireerd daar haar papa en broer die al basketbal spelen. “Ik heb er nochtans lang voor moeten zagen om te mogen basketballen”, lacht ze. “Vier maanden geleden mocht het dan toch van thuis. Ik zwem dan nog maar een keer per week in plaats van twee keer. Daarnaast volg ik nog gitaarles.”

Jolien Van der Horst (12) raakte geïnspireerd door haar papa en broer.

Jolien Van der Horst (12) raakte geïnspireerd door haar papa en broer. © Robin Fasseur

Ann Wauters en Emma Meesseman van de nationale Belgian Cats zijn dan weer de grote voorbeelden van Femke. Zij turnt en is lid van de Chiro, maar basketbal is toch haar favoriete hobby. Via die jeugdbeweging leerde ze Noa kennen en troonde haar mee naar Esbac.

Femke Rempt (12) kijkt op naar Ann Wauters en Emma meesseman.

Femke Rempt (12) kijkt op naar Ann Wauters en Emma meesseman. © Robin Fasseur

Hoewel de meisjes tot U14 in een gemengd team mogen spelen, vinden ze het leuker om alleen met meisjes te sporten. “We zijn een tof meisjesteam. Dankzij het basket bouw je ook een sterke band met elkaar op”, vindt Jolien.

“Basketbal is een heel actieve sport en onder meisjes leren we veel meer bij dan wanneer er ook jongens meespelen”, vult Noa aan. Femke verbeterde haar conditie met de sport en vindt het samen spelen dan weer belangrijk.

Noa Van de Locht (12) leerde Femke kennen bij de Chiro en kreeg ook de smaak van het basketbal te pakken.

Noa Van de Locht (12) leerde Femke kennen bij de Chiro en kreeg ook de smaak van het basketbal te pakken. © Robin Fasseur

Initiaties

Coach Ken beaamt: “Meisjes coachen is heel anders dan jongens. Ik doe het met een iets zachtere hand. Ik ben normaal erg streng. Je krijgt er echter heel veel voor terug, op korte tijd liggen ze me al nauw aan het hart. Ze zijn ook erg gemotiveerd en net daarom wil ik echt een U14-ploeg opstarten.”

Om meisjes warm te maken voor de sport, trekt Esbac naar scholen. “We geven initiaties op sportdagen en houden opendeurdagen. Ook het nationale vrouwenteam Belgian Cats en hun optreden op de Olympische Spelen blijven inspireren.”

Lengte speelt geen rol voor de meisjes, leeftijd wel.

Lengte speelt geen rol voor de meisjes, leeftijd wel. © Robin Fasseur

Hoewel Jolien, Femke en Noa met hun respectievelijk 1,60 meter en 1,58 meter een behoorlijke lengte hebben voor hun leeftijd, speelt lengte zowel voor de coach als de meisjes geen rol. “Kleiner zijn kan net een voordeel zijn om je te verdedigen, dat is wel het moeilijkste in de sport”, vinden ze.

Tactisch spel

Zelf is Ken Suy helemaal bezeten van basketbal. “Ik speel het sinds mijn twaalfde. Tot twee jaar geleden was ik actief in de eerste ploeg van Wuustwezel en stapte dan over naar Essen. Nu speel ik hier in de tweede ploeg en leg me vooral toe op het coachen van de herenteams, U18 en U14 en de meisjes.” Onderweg was ook scheidsrechter in derde nationale. Daarnaast heeft hij nog een voltijdse baan als plaatser van ramen en deuren.

Coach en speler Ken Suy is sinds zijn twaalfde bezeten van het basketbal.

Coach en speler Ken Suy is sinds zijn twaalfde bezeten van het basketbal. © Robin Fasseur

Wat hem aantrekt in het basketbal? “Het is een heel actieve sport, met korte spurtjes, je staat nooit stil. Het is ook een heel tactisch spel. Anders dan bij het voetbal kan je hier zowel verdedigen en aanvallen als scoren. Dat maakt het spel veel leuker.” 

Hoewel het nieuwe seizoen start in september, start Esbac al op 1 augustus met de voorbereidingen. Ken Suy droomt ervan om ook in Essen een U14- en U21-team samen te stellen.

  (Elke Lamens)

http://www.esbac.be/

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio