De nieuwe haan blinkt sinds vandaag op de toren van de Sint-Leonarduskerk in Sint-Lenaarts.

De nieuwe haan blinkt sinds vandaag op de toren van de Sint-Leonarduskerk in Sint-Lenaarts. © RR

Fonkelnieuwe haan kraait op 48 meter hoge toren kathedraal van de heide

Sint-Lenaarts -

Op de toren van de kathedraal van de heide blinkt sinds vandaag een nieuwe haan. Een aannemer voert dakwerken aan de toren uit. Het ideale moment om met de hoogtewerker de nieuwe windhaan zo’n 48 meter hoog te hijsen.

In maart van dit jaar besliste de kerkraad van de Sint-Leonarduskerk om een nieuwe windhaan te kopen. “De oude brokkelde af en had geen staart meer. Nu er toch een hoogtewerker van zestig meter werd aangerukt om aan het torendak te werken, was dit het beste moment om de nieuwe haan te plaatsen”, legt Jos Van Gastel van het parochieteam uit.

Een zestig meter hoge kraan hijst de nieuwe haan op de torenspits.

Een zestig meter hoge kraan hijst de nieuwe haan op de torenspits. © RR

Om de nieuwe windhaan te plaatsen, werd eerst de oude haan van de toren gelicht. “Deze is inderdaad versleten, het was dus de juiste beslissing om hem te vernieuwen. Dankzij controles van Monumentenwacht wisten we al dat de haan zijn staart kwijt was. Midden jaren negentig kreeg die al eens een herstelbeurt. Vrees bestond dat die aan het afbrokkelen was, wat gevaarlijk wordt als er brokstukken naar beneden vallen.”

De oude haan brokkelde af en had geen staart meer. Hij krijgt wel een plaatsje in de expokast in de kerk.

De oude haan brokkelde af en had geen staart meer. Hij krijgt wel een plaatsje in de expokast in de kerk. © RR

Geen haan meer op de kerktoren zetten, was voor Van Gastel geen optie. “Elke kerktoren heeft een haan, dus ook de Sint-Leonarduskerk.”

Normaal was het de bedoeling om de nieuwe haan te plaatsen tijdens de werken aan de klok op de kerktoren. Storm Eunice had namelijk een deel van de wijzerplaat eraf geblazen. “Die werken zijn uitgesteld naar september. Dat kan gebeuren met een hoogtewerker van 35 meter. De wijzerplaat hangt namelijk op 25 meter hoogte.”

De oude haan krijgt nu een plaatsje in de expokast in de linkse kruisbeuk van de Sint-Leonarduskerk.

 (ella)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio