Jongeren terroriseren Wim Saerensplein: “Als ze met twintig rond je komen staan en met stenen beginnen te gooien, dan sta je machteloos”

Deurne -

Buurtbewoners van het Wim Saerensplein worden bedreigd en zelfs aangevallen door groepjes jongeren. Afgelopen weekend liep het echt uit de hand toen klanten van café Daniel's bekogeld werden met stenen. “De politie zegt dat ze niets kan doen. Dan zit er niets anders op dan het recht in eigen handen te nemen”, zegt buurtbewoner Geert.

Jan Stassijns

Op het Wim Saerensplein in Deurne, aan de Ruggeveldlaan, lopen de gemoederen hoog op. Al enkele weken maakt een groep jongeren het plein onveilig, worden buurtbewoners lastiggevallen en verbaal en fysiek bedreigd. Ironisch genoeg staat op het plein het Vredesmonument van Deurne, maar van vrede is er de laatste weken geen sprake meer. Integendeel, afgelopen weekend werd er een kleine straatoorlog uitgevochten aan café Daniel’s.

De relschoppers bekogelden de klanten van café Daniel’s met stenen en fietsen, waarop de cafégangers te hulp schoten om hun café te beschermen. Een van de klanten kreeg een steen tegen het hoofd en moest voor verzorging naar het ziekenhuis worden gebracht. Ook cafébazin Marcella van Varsseveld moest incasseren. Ze kreeg een steen op haar rug en tegen haar been. “Ik slaap niet meer”, zegt ze. “Dat is al vier weken dat wij elke dag de politie moeten bellen. Zondag waren hier zeven combi’s ter plaatse. Ze waren nog geen tien minuten weg of de amokmakers stonden er al terug. En ze gaan steeds driester te werk. Ze gooien met bakstenen, dat zijn al echte moordwapens. Ook de politie werd bekogeld. Die jongeren zijn eropuit het plein over te nemen. Hier kunnen wij niets tegen beginnen. En de politie blijkbaar ook niet. Een van de dagen gaat het niet bij gewonden blijven, maar gaat hier een dode vallen.”

LEES OOK. Vlaams Belang roert zich in situatie Wim Saerensplein: “Waar zit Bart De Wever met zijn lik-op-stukbeleid?”

Marcelle van Varsseveld van café Daniel’s. © Patrick De Roo 

“Recht in eigen handen”

Marcella trok ook al de buurt rond met een petitie die intussen al zo’n tweehonderd keer is ondertekend. Volgens de buurt gaat het om dertig tot veertig jongeren die het plein terroriseren. Geert, buurtbewoner en vaste klant van het café, wordt er moedeloos van. “We trommelen mensen op om ons te helpen”, zegt hij. “De politie zegt dat ze niets kan doen. Dus dan zit er niets anders op dan het recht in eigen handen te nemen. Het is onmogelijk geworden om je na 21u nog op het plein te begeven. Met brommertjes cirkelen ze rond buurtbewoners die de hond uitlaten. Ze gebruiken bommetjes om de honden bang te maken. Ze vragen overdag zelfs toegangsgeld aan de kinderen die op het speeltuintje willen spelen.”

“Het is onmogelijk geworden om je na 21u nog op het plein te begeven. Met brommertjes cirkelen ze rond buurtbewoners die de hond uitlaten.”

Geert, buurtbewoner

Buurtbewoner Walter Peeters heeft het aan den lijve mogen ondervinden. Hij werd door de jongeren hardhandig aangepakt en moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Hij mankt nog en wordt ook bedreigd. “‘Volgende keer slaan we je helemaal kreupel’, riepen ze mij na. Het is crapuul en vaak niet ouder dan 13 jaar. Maar als ze met twintig rond je komen staan en met stenen beginnen te gooien, dan sta je machteloos. Ik was naar buiten gekomen omdat ze continue aan het aanbellen waren. Mijn hond was helemaal opgedraaid, dus ik heb hen aangesproken om te stoppen. En toen begon het. Ik woon hier al 22 jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Buurtbewoner Walter Peeters moest naar het ziekenhuis na een confrontatie met een groep jongeren. © Patrick De Roo. 

Tjerk Sekeris (N-VA), districtsburgemeester van Deurne is op de hoogte van de situatie. “Politie patrouilleert, zowel in uniform als in burger”, zegt hij. “Maar we zien dat het escaleert en dat wordt door beide kanten in de hand gewerkt. Het gaat ook niet om Deurnse jongeren. Het tuig komt van overal in Antwerpen naar het plein afgezakt, vaak met de tram. Daarom zal de politie ook controles uitvoeren op de trams.”

Controleactie

De Antwerpse politie kwam afgelopen weekend zowel zaterdag als zondag tussenbeide. “Zondagavond is de mobiele eenheid tussengekomen bij schermutselingen”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. “Wederzijdse provocaties tussen hangjongeren en cafégangers escaleerden. Er werd gevochten en er werd met stenen gegooid. De politie arresteerde vier dronken personen die de gemoederen mee verhitten en identificeerde verschillende relschoppers. Toen de politie het plein aanvankelijk verliet laaide het geweld opnieuw op, waarna de mobiele eenheid tot na middernacht toezicht heeft gehouden om een nieuwe escalatie te vermijden. De komende weken zal de politie haar aanwezigheid op het plein en in de omgeving opdrijven om de rust te doen weerkeren. De wijkwerking en de bemiddelingsteams zullen het gesprek aangaan met de betrokkenen om nieuwe escalaties te vermijden.”

De vier gearresteerde personen waren allen klanten van café Daniel’s. Van de jongeren is niemand opgepakt. Zaterdag hield de politie al een controleactie, waarbij 23 jongeren werden gecontroleerd. Verschillende groepjes blokkeerden de weg voor het doorgaand verkeer. Twee jongeren waren in het bezit van drugs. Vier jongeren werden beboet omdat ze onaangepast rijgedrag vertoonden met hun bromfiets.

Het muurtje is al lange tijd kapot, nadat een auto erop is ingereden, maar de losliggende stenen waren afgelopen weekend ammunitie. ©  Patrick De Roo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners