Mieke en Renaat willen Liboso bekender maken. © Filip Spoelders

Nieuwe Lintse vereniging bouwt school in Congo: “Band gesmeed door priester die in ons asielcentrum verbleef”

Lint -

De jonge Lintse vereniging Liboso - Adopt A School organiseert zaterdag een concert om geld in te zamelen. “We bouwen een basisschool in het Congolese Ngwene”, vertelt Renaat Hanssens van Liboso.

Filip Spoelders

Enkele Lintenaren hebben de afgelopen jaren een band gesmeed met een priester uit DR Congo. Dit resulteert in een concreet ontwikkelingsproject in twee Congolese dorpen. “Priester Epicure Bohi verbleef in 2013 een tijd in het asielcentrum van Lint. In die periode zocht hij contact met de plaatselijke parochie. Uiteindelijk kreeg hij geen asiel en ging hij terug naar Congo. De contacten bleven bestaan en in 2016 kwam de vraag van hem om zijn projecten te steunen”, vertelt Renaat.

Het Afrikaans koor Sacré Coeur komt naar Lint. © RR

In zijn geboortedorp Kinkole aan de Kongo-stroom heeft hij Mouvement d’Action pour l’Intégration de Kinkole of MAIK opgericht. “Hij startte een visserscoöperatieve en de vereniging ondersteunt de werking van de plaatselijke basisschool.”

Door samen te werken met MAIK richtten de Lintenaren in februari 2020 Liboso - Adopt A School op. Hierbij staat Liboso voor Vooruit in de Congolese taal Lingala. “Officieel gingen we net voor de uitbraak van corona van start. We hebben nog niets kunnen organiseren. We proberen eenmaal per trimester didactisch en sanitair materiaal op te sturen naar een basisschool in Ngwene. Dit is een typisch plattelandsdorp waar de kinderen in een armoedige omgeving les volgen. In 2017 blies een storm de school een eerste maal weg. Na de heropbouw volgde een tweede catastrofe in 2020. Daarom beslisten we om een duurzaam schoolgebouw met zes klassen te bouwen. Hiervoor hebben we 85.000 dollar nodig. Na een eerste ronde bij kennissen zamelden we geld in voor de funderingswerken”, schetst Renaat de oprichting van Liboso.

Carmina Tilia leert een Afrikaans repertoire voor de gelegenheid. © RR

Ondertussen is de vereniging erkend door Leraars Zonder Grenzen. Met een concert in de kerk van Lint komt ze zaterdag voor de eerste maal echt naar buiten. “We ontvangen twee koren. Carmina Tilia uit Lint zal Afrikaanse liedjes zingen. Het wordt bijgestaan door het Afrikaanse koor Sacré Coeur. Het concert begint om 19.30u. Kaarten aan de kassa kosten 10 euro”, vult Mieke Jacobs aan. In voorverkoop kosten tickets 8 euro. Ze zijn verkrijgbaar via renaat.hanssens@telenet.be. Via dit adres kan je Liboso ook steunen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners