© atv

Medewerkers Stadsreiniging roepen Antwerpenaars op om hun stad proper te houden

Antwerpen -

In een nieuwe campagne van de stad Antwerpen roepen medewerkers van Stadsreiniging de Antwerpenaars op om hun stad proper te houden. Een van de gezichten in deze campagne is Woody Van de Voorde (39), chauffeur van een vuilniswagen, Hij rapt in het campagnefilmpje. “Het is ongelooflijk wat de mensen allemaal op straat werpen”, zegt Woody.

Sacha Van Wiele

Woody zingt over zijn eigen werk en dat van zijn collega’s. Over de duizend kilo afval die ze dagelijks opruimen. “Hoezo gooit gij een blikje op de straat die actie hatelijk”, rapt Woody. Er is ook een boodschap naar de Antwerpenaar: “’t Is niet moeilijk om te helpen, want vervuilen blijft een keuze.”

Vanachter het stuur van de vuilniswagen kijkt Woody soms met grote ogen naar wat en hoe mensen afval op straat zetten of werpen. “Het is ongelooflijk wat ik allemaal zie”, zegt Woody, “Ik ben in maart vorig jaar begonnen bij Stadsreiniging. Voor ik hier begon, stond ik er niet bij stil over hoe vuil sommige plekken wel zijn. Mijn ogen zijn echt opengegaan. Ik zie het nu overal. Het gaat zo ver dat ik ook buiten het werk mensen aanspreek op hun gedrag.”

Woody is ervan overtuigd dat de mensen die deze campagne zien misschien wel eens twee keer gaan nadenken voor ze weer iets op de grond werpen. “Alleen blijft de vraag of de campagne bij iedereen zal terechtkomen”, zegt Woody.

Vuilakken

Antwerps schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA) is blij dat veel mensen tijdens corona de pleinen en de parken hebben ontdekt. Minder opgetogen is ze over de prijs die daarvoor wordt betaald. Te veel afval wordt gewoon op de grond achtergelaten, terwijl er voldoende capaciteit is in de vuilnisbakken. De schepen is scherp voor deze mensen.

“De vuilnisbakken zitten niet vol”, zegt van Doesburg. “De vuilakken laten hun afval gewoon liggen waar het ligt. Of dat ander excuus: ‘de politie moet maar optreden’. Dat doet ze ook, maar willen we echt onze politiecapaciteit inzetten om pubers van 19 tot 89 eraan te herinneren dat vuil in de vuilnisbak hoort? Door onze medewerkers aan het woord te laten die dit alles moeten opruimen, hopen we dat mensen wat meer gaan nadenken over hun gedrag.”

In Antwerpen werd vorig jaar 5.580 ton zwerfvuil opgeruimd.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio