De politie kon de wagen na een achtervolging, waarbij hoge snelheden werden gehaald en de vluchtende chauffeur zelfs een stuk ging spookrijden, klemrijden. 

De politie kon de wagen na een achtervolging, waarbij hoge snelheden werden gehaald en de vluchtende chauffeur zelfs een stuk ging spookrijden, klemrijden. ©  BELGAIMAGE

Drugsdealer probeert politie af te schudden: “Snelheden tot 120 kilometer per uur gehaald in zone 30”

Mechelen, Kontich -

Het Openbaar Ministerie heeft maandag twee jaar effectieve celstraf en een boete van 8.000 euro gevorderd tegen een man uit Kontich. De kerel was in Mechelen op de vlucht geslagen voor een politiecontrole en reed zelfs 120 kilometer per uur in een zone 30 in een poging om de politie af te schudden. Heel snel werd ook duidelijk waarom hij wegvluchtte: hij was in het bezit van een hoeveelheid cocaïne.

Theo Derkinderen

Een anonieme patrouille van de lokale politie Mechelen-Willebroek wou begin januari een auto aan de kant zetten voor een controle omdat er vermoedens waren dat de bestuurder zich bezighield met drugs. Maar toen de chauffeur de politie in de gaten kreeg, nam hij de vlucht. “De politie zette de achtervolging in en stelde vast dat de man tal van zware verkeersovertredingen beging. Zo raasde hij met een snelheid van meer dan 120 kilometer per uur door een zone 30, ging hij een stuk spookrijden en reed hij zelfs over een vluchtstrook om een auto in te halen. Daarbij kwam het bijna tot een verkeersongeval”, zei openbaar aanklager Vince Matheussen. “Uiteindelijk kon de politie de wagen klemrijden. In het voertuig werd een rugzak aangetroffen waarin vijftien gebruikershoeveelheden cocaïne, een gsm en een hoeveelheid cash geld zaten. Bij de daaropvolgende huiszoeking in de woning van de man kon nog een zakje cannabis worden aangetroffen.”

Paranoïde

De politie verhoorde Ali A. over de feiten en hij verklaarde dat hij die dag stoned en paranoïde was. “Maar wanneer de speurders vragen begonnen te stellen over het dealen van drugs, beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Pas tijdens zijn voorleiding bij de onderzoeksrechter gaf hij toe dat hij drugs dealde, maar voegde eraan toe dat hij pas donderdag was begonnen en zaterdag al tegen de lamp was gelopen.”

De aanklager onderstreepte nog dat A. amper twee maanden eerder al was veroordeeld tot een straf met uitstel voor gelijkaardige feiten en eiste nu twee jaar cel en 8.000 euro boete.

In restaurant

Advocaat Dirk Jacobs bevestigde dat zijn cliënt nog maar twee dagen bezig was met het dealen van drugs. “Hij was in een restaurant in Antwerpen en daar zijn hem drugs aangeboden. 20 gram op precies te zijn. Er is hem voorgesteld om die te verkopen en mijn cliënt is erop ingegaan. Omdat hij wat geld wou verdienen”, zei de raadsman. “Maar meneer A. is eigenlijk iemand die altijd iets heeft willen maken van zijn leven. In tegenstelling tot zijn vrienden en zelfs familieleden, is hij nooit in het drugsmilieu willen belanden en heeft hij gestudeerd en diploma’s behaald. Ook ik stel me de vraag waarom hij in godsnaam toch met drugs is begonnen.”

De verdediging vroeg om de man een werkstraf op te leggen. Uitspraak is er op 30 mei. (tdk)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio