De tribune van het Oscar Vankesbeeckstadion, waar de club al zo’n honderd jaar haar thuisbasis heeft. 

De tribune van het Oscar Vankesbeeckstadion, waar de club al zo’n honderd jaar haar thuisbasis heeft. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Racing Mechelen zet eerste stap naar nieuw stadion: “Mondeling akkoord bereikt”

Mechelen -

Racing Mechelen heeft de eerste stap gezet naar de realisatie van een nieuw stadion op de huidige locatie in de Oscar van Kesbeeckstraat. “We hebben een mondeling akkoord bereikt met de stad en bouwbedrijf IBO”, zegt bestuurder Michel Vanstallen. Tegen de zomer hopen de partijen alles op papier te hebben met een uitgewerkt plan. “We kunnen hier de komende negentig jaar blijven en wellicht nog veel langer. Traditionele elementen blijven bewaard”, vertelt Vanstallen.

Sven Van Haezendonck

Groenwit, dat recent kampioen speelde in derde nationale B, droomt al langer van moderne accommodatie. Tijdens het kampioenenfeest afgelopen weekend maakte bestuurder Michel Vanstallen wereldkundig dat de plannen voor een nieuw stadion stilaan concreet worden. “Wij hebben ongeveer 2,5 jaar onderhandeld met de stad en IBO. Er is inderdaad een mondeling akkoord uit de bus gekomen”, reageert Vanstallen.

Voor de club is het belangrijk dat ze op haar terreinen in de Oscar van Kesbeeckstraat kan blijven. Sinds de jaren twintig van vorige eeuw heeft ze daar haar thuisbasis en daar wordt ook het nieuwe stadion gerealiseerd. “We zijn nu bezig met advocaten om dat allemaal in contracten te gieten”, zegt Michel Vanstallen.

Inhoudelijk wil hij nog niet te veel details kwijt over het bereikte akkoord. “Ik kan wel meegeven dat we zeker zijn dat we de komende negentig jaar in het Oscar Vankesbeekstadion kunnen blijven spelen en waarschijnlijk nog heel wat langer.”

Racing Mechelen is een traditieclub die al sinds 1904 bestaat. 

Racing Mechelen is een traditieclub die al sinds 1904 bestaat. ©  Stijn Van de Sande

Het is de ambitie om samen met Imoya, hoofdsponsor van Racing Mechelen, werk te maken van de ontwikkeling van een nieuw stadion. De focus ligt zowel op het verbeteren van de accommodatie van de eerste ploeg als die van de jeugd. “Die is heel belangrijk voor ons, net als de sociale werking. Daarnaast vullen we het nieuwe stadion in met een aantal recreatieve activiteiten”, zegt Vanstallen.

Behoud traditionele elementen

Wat die precies inhouden, maakt hij voorlopig nog niet publiek. “Eens alles bekrachtigd is, komen we met het hele project naar buiten. Het zal een mooi stadion worden met een invulling die het moderne voetbal nodig heeft, maar we behouden ook de traditionele elementen van het huidige stadion. Denk daarbij aan de slogan ‘Waar een wil is, is een weg’ en de zaal van de raad van bestuur”, legt Michel Vanstallen uit.

Of de historische tribune verdwijnt, laat hij in het midden. “Daar kunnen wij ons nog niet over uitspreken. Van zodra de eerste ontwerpen klaar zijn, komen we daarmee naar buiten. Het zal grotendeels nieuwbouw zijn. Het huidige stadion is door en door versleten. Of we daarvan delen kunnen recupereren, zal voorwerp zijn van de architectuurstudie”, vertelt de bestuurder.

‘Waar een wil is, is een weg’, de legendarische slogan van groenwit. 

‘Waar een wil is, is een weg’, de legendarische slogan van groenwit. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Het project moet ook nog langs het schepencollege en de gemeenteraad van Mechelen passeren. “Er is op dit moment nog geen overeenkomst. We zijn op dit moment bezig met de uitwerking van het dossier. Tegen de zomer willen we rond zijn met een officieel akkoord”, reageert Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Sport.

Dit najaar zou Racing Mechelen met een uitgewerkt plan en een visie naar de leden, de sponsors en de supporters willen trekken. “Dan kunnen we meer vertellen over de constructie die we opzetten en de tijdlijn om alles te realiseren”, zegt Labsir. Het behoud van het stadion op de huidige locatie is onderdeel van het bestuursakkoord van de stadslijst.

Oppositie vraagt transparantie

Oppositielid Marc Hendrickx (N-VA) polste begin deze maand nog naar een stand van zaken in het dossier, maar hij kreeg nog geen antwoord. “Kadert dit in de politiek van transparantie en openheid die dit stadsbestuur beweert te voeren? Derden weten meer dan een geïnteresseerd gemeenteraadslid”, zegt hij.

Hendrickx verwijst naar de uitspraken tijdens de kampioenenviering. “Over de plannen werden publiek uitspraken gedaan door de sterke man en geldschieter van de ploeg, in aanwezigheid van enkele schepenen”, vertelt hij.

De communicatie over het mondeling akkoord op de website van Racing Mechelen is ondertussen offline gehaald.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio