©  REUTERS

Gekraakte cryptofoon toont aan dat Nederlandse voetbalinternational (30) achter drugsdeal in Antwerpen zat

Het was een door veel criminelen gebruikte cryptofoon die de Nederlandse politie op het spoor bracht van een drugsnetwerk waarin de voormalige Ajax-voetballer Quincy Promes een belangrijke rol speelde. Dat schrijft De Telegraaf. De telefoon was aangesloten op het versleutelde Sky-ECC-netwerk, dat vorig jaar gekraakt werd.

jvhBron: De Telegraaf

In maart was al bekendgeraakt dat Promes verdacht wordt van deelname aan een criminele organisatie en drugshandel. Bronnen dicht bij het onderzoek bevestigen nu dat de Sky-ECC-telefoon Promes de das omdeed en voor een doorbraak zorgde.

Uit het onderschepte berichtenverkeer ontstond de verdenking dat de huidige Spartak Moskou-speler de spil was in een omvangrijk drugsnetwerk dat zich bezighield met de invoer van cocaïne en de export van synthetische drugs naar Australië.

4.000 kilogram cocaïne

Volgens Nederlandse bronnen zou Promes samen met familieleden geld geïnvesteerd hebben in een partij van ruim 4.000 kilo cocaïne, die in april 2020 werd onderschept in de haven van Antwerpen.

“Dankzij berichten op de telefoon konden we ook bewijzen dat Promes de bedoeling had om zijn neef dood te steken op een feest in de zomer van 2020”, aldus een Nederlandse rechercheur in De Telegraaf. Voor dat plan wordt Promes vervolgd in Amsterdam.

Promes komt momenteel uit voor Spartak Moskou en speelde eerder ook voor Sevilla, Ajax en FC Twente. Hij heeft ook al vijftig selecties op zijn naam staan bij het Nederlands elftal, waaronder twee invalbeurten op het afgelopen EK.

 

 ©  REUTERS

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio