Marthe Truyen. Eind februari loopt haar contract af. “Ik hoop door te gaan als renster. Anders zal ik stilaan aan werken moeten beginnen te denken.” 

Marthe Truyen. Eind februari loopt haar contract af. “Ik hoop door te gaan als renster. Anders zal ik stilaan aan werken moeten beginnen te denken.” © smb

Bevelse Marthe Truyen knap vierde in ZLM Omloop der Kempen: “Tegen een plaatsje in de Tourselectie zeg ik geen nee”

Marthe Truyen (22) is zaterdag knap vierde geworden in de ZLM Omloop der Kempen. De koers startte en eindigde in het Nederlandse Veldhoven, maar werd voor een deel ook op Belgische grondgebied gereden. Voor de Bevelse renster was die vierde plaats meteen een bevestiging van haar goede vorm.

Lieven Verheyen

“Ik twijfelde zelf of ik nu vierde of vijfde was geworden”, sprak Truyen net na de aankomst. “Voor we aan de spurt begonnen, kwam Sanne Cant me vertellen dat de ploeg haar pijlen op mij ging richten. Ik werd dan ook perfect naar voren gepiloteerd. Helaas mis ik nog een beetje ervaring, waardoor ik Cants wiel even verloor. Nu goed, op zich is die vierde plaats zeker niet slecht. Al geef ik wel toe dat ik graag nog iets beter had gedaan en op het podium had gestaan. Ik ben geen echte topsprintster, maar toch. Als je er zo dichtbij bent, is het wel even slikken. Zeker omdat ik de volle steun van de ploeg kreeg. Na de aankomst flitste het me dan ook even door het hoofd of we de rollen niet hadden moeten omdraaien. Maar goed, dat is achteraf natuurlijk makkelijk praten. Komt er ook bij dat ik op het einde wat ingesloten zat. Als dat niet het geval is, word ik derde en loop ik hier met een brede smile rond.”

Podiumplaats of niet, voor de renster van Plantur-Pura was het meteen de beste prestatie van het seizoen. Vorige week was Truyen nog 24ste geworden in de GP Eco-Struct, nadat ze eind april ook al zesde was geworden in Leiedal Koerse. “Ik voel me echt goed. Ook vandaag (zaterdag, red.) weer. Op de kasseistroken zat ik constant in de voorste gelederen. Dat geeft toch aan dat ik in vorm ben.”

Wat de rest van de zomer brengt voor Truyen is nog een beetje onduidelijk. Het programma van de 22-jarige renster ligt nog niet helemaal vast. “Volgende week kom ik in Veenendaal aan de start en op 12 juni mag ik in mijn eigen Nijlen de Flanders Diamond Tour rijden. Voor het overige heb ik nog geen zicht op verdere koersen. Dat onze ploeg mag deelnemen aan de vernieuwde Tour de France voor vrouwen? Daar zijn veel kandidaten voor. Al zeg ik geen nee tegen een plaatsje in de selectie.”

Eind februari loopt het contract tussen Truyen, die niet over een profstatuut beschikt, en haar huidige ploeg af. “Ik hoop door te gaan als renster. Anders zal ik stilaan aan werken moeten beginnen te denken. In juni 2023 hoop ik ook mijn diploma industrieel ingenieur in het bezit te hebben.”

Vastgoed

Jobs in de regio