© ATV

Stadsschouwburg wordt gesloopt: Waagnatie op Rijnkaai topkandidaat voor nieuw theatercomplex

De Stadsschouwburg op het Theaterplein in Antwerpen wordt gesloopt. Dat werd bevestigd door het kabinet van burgemeester Bart De Wever en schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder. Door de hoge kosten aan renovatiewerken heeft het stadsbestuur beslist om de Stadsschouwburg af te breken en op een andere locatie een nieuw complex te bouwen.

doro, sdb, pvdp, id

Het stadsbestuur heeft de knoop doorgehakt. Het grootste theatergebouw van Vlaanderen zal na 42 jaar gesloopt worden. “Ik zou heel graag afscheid nemen van de Stadsschouwburg. Want ik vind dat zo’n lelijk gebouw in het hart van onze stad”, zei burgemeester Bart De Wever vier jaar geleden nog. “Als je 25 miljoen euro aan dat lelijke ding moet geven, is het dan geen beter idee om iets geheel nieuw te zetten?”

Vier jaar geleden was er sprake van 25 miljoen euro voor renovatiewerken. Ondertussen is dat bedrag met zo’n 5 miljoen euro gestegen. “In het bestuursakkoord staat: Na jaren van stilstand en gezien de staat van het gebouw is het tijd voor een nieuw verhaal rond de Stadsschouwburg en de podiumkunsten. Werken noodzakelijk voor herstel en onderhoud van de Stadsschouwburg met huidige invulling zouden op zo’n 30 miljoen euro uitkomen. Voor instandshoudingswerken is deze legislatuur 5,7 miljoen euro voorzien”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

LEES OOK. Moet de Stadsschouwburg weg? “Door betonrot moet er 25 miljoen worden geïnvesteerd in dit gebouw”

Nieuwe Stadsschouwburg aan de Rijnkaai

Schepen De Ridder deelde mee dat AG Vespa Antwerpen (de vastgoedbeheerder van de stad, red.) nu onderzoekt of de nieuwe theaterzaal gehuisvest kan worden op de site van de Waagnatie aan de Rijnkaai. Ook voor De Koninklijke Balletschool Antwerpen, die nu op het Theaterplein gevestigd is, wordt naar een oplossing gezocht.

“De Raad van Bestuur van het Stedelijk Onderwijs had eerder al de intentie goedgekeurd om de Koninklijke Balletschool op termijn onder te brengen op Nieuw Zuid. Omdat de wijk met zijn galerieën artistieke vibes heeft, zou de Balletschool met haar internationale uitstraling er zeker op haar plaats zijn. Er wordt nu onderzocht of de school een plek kan krijgen in een tweede, nog te bouwen schoolgebouw”, zegt Tim Van der Schoot van het Stedelijk Onderwijs.

De sloop van het huidige gebouw op het Theaterplein is wellicht pas voor na 2024. AG Vespa kreeg alvast de opdracht om een herbestemmingsonderzoek op te starten om het plein een nieuwe invulling te geven.

LEES OOK. Afbraak Stadsschouwburg zet toekomst van jeugdtheaterhuis HetPaleis op het spel: “Wij zouden liefst op deze locatie blijven”

© Dirk Kerstens

Motor voor de stad

Voor Jan Van Esbroeck, CEO van Be.at (vroeger gekend als Sportpaleis Group), is het nieuws over de sloop van de Stadsschouwburg niet onbekend. Hij is zeker niet tegen de optie om de nieuwe theaterzaal aan de Rijnkaai te zetten. “Die nieuwe locatie zou een motor kunnen zijn om een bepaalde regio in de stad te activeren. Kijk maar naar het MAS: vroeger was het daar redelijk verlaten en nu is dat een nieuw stadsdeel geworden. Ik hoop gewoon dat de nieuwe locatie binnen de contouren van de Ring zal blijven. Het zou jammer zijn als de nieuwe Stadsschouwburg naar het Zuid verbannen wordt of buiten het centrum geplaatst wordt. Dan is dat echt wel een gemiste kans.”

Be.at maakt zich in ieder geval geen zorgen over de sloop van het huidige complex en heeft zelf nog langetermijnplannen staan tot 2024. “Een volledig besluit nemen zal zeker nog vier tot vijf jaar duren en zal geen invloed hebben op onze planning. We hopen wel dat alle beslissingen in de juiste volgorde genomen worden. Of wij daar een grote rol in zullen spelen, zal later duidelijker zijn.”

Aangeboden door onze partners