BK darts ook volgend jaar in Turnhout: “Het was een overweldigend succes”

Turnhout -

Turnhout was het voorbije weekend het mekka voor dartsliefhebbers. Meer dan negenhonderd darters deden een gooi naar de Belgische titels of speelden in de nevencompetities. Voor de Hobokense Patricia De Peuter en Bruggeling Stefaan Deprez was het BK een schot in de roos, want zij mogen zich het komende jaar Belgisch kampioen noemen. En volgend jaar komt het BK opnieuw naar Turnhout.

Annelies Frederickx

LEES OOK. Onze reporters gaan roemloos onderuit op het BK Darts: “Het tellen gaf meer stress dan het gooien”

Drie dagen lang was de Stedelijke Sporthal van Turnhout één grote dartstempel. Er werd naar hartenlust gegooid, gedronken en sfeer gemaakt. De organisatoren van BeDarts waren dan ook in hun nopjes. “We kunnen niet anders dan tevreden zijn”, blikt voorzitter Adrie Van Schoor terug.

“Het BK was een overweldigend succes en daarom brengen we het volgend jaar terug naar Turnhout. Natuurlijk doken er enkele kinderziektes op, want dit was pas onze eerste echte grote organisatie. Zondag is alles vlekkeloos verlopen, maar tijdens de koppelcompetitie op zaterdag werden we geconfronteerd met een hoog aantal no-shows en ook de schrijvers lieten het afweten. We weten dat we daar in de fout gegaan zijn en trekken daar lessen uit voor de toekomst.”

Selfies met de profs

Na de BV’s op vrijdag was het zaterdag de beurt aan de profspelers om in de schijnwerpers te lopen. Aan het eigenlijke BK mochten zij niet deelnemen, maar in de koppelcompetitie kwamen de Belgische toppers wel in actie. Brian Raman, die begin dit jaar overstapte van de WDF naar de grote PDC-bond, werd regelmatig aangeklampt voor selfies. “Eigenlijk haat ik foto’s, maar ik ben daar gaandeweg ingerold en het hoort er nu eenmaal bij. Hoe meer aandacht onze sport krijgt, hoe beter.”

Bij de jongens mag Robbe ‘The Warrior’ Dasseville zich een jaar lang Belgisch kampioen noemen.  ©  RR

Ook Kim Huybrechts kon op veel aandacht rekenen. Vrijdagavond schreef de prof uit Nijlen de Turnhout Open op zijn naam, maar zaterdag bleef hij op zijn zegehonger zitten. Met echtgenote Dana Verhaegen waren de achtste finales in de gemengde competitie de eindhalte. Met broer Ronny bereikte Kim Huybrechts wel de finale, maar daarin moesten zij het hoofd buigen voor Lorenzo en Mario Schmelcher. “Je kunt wedstrijden heel vaak analyseren en opnieuw spelen. Je gaat die waarschijnlijk meer winnen dan verliezen, maar nu stonden we helaas aan de verliezende kant en dat moet je gewoon aanvaarden”, zei Huybrechts.

Media-aandacht

Ex-prof Erik Clarys kwam kijken naar de wedstrijden en supporteren voor zijn zus. Ook Clarys was onder de indruk van de grootte van het BK. “Media-aandacht doet enorm veel. Bij de singles zijn er maar liefst zevenhonderd inschrijvingen, terwijl dat er twee jaar geleden maar zestig waren.”

Met zijn 9 jaar was Lewis Bonroy de jongste deelnemer van het BK. ©  RR

Zondag werden de Belgische titels uitgedeeld en Kyenta Ysewijn viel als eerste in de prijzen bij de meisjes. “Het liep erg vlot”, haalt de jongedame uit Kapellen opgelucht adem. “Alleen in de vierde leg wilde de dubbel maar niet lukken, maar gelukkig kon ik die leg alsnog binnenhalen en was ik op weg naar een vlotte zege.”

Bij de jongens mag Robbe ‘The Warrior’ Dasseville zich een jaar lang Belgisch kampioen noemen. “Ik heb de hele dag heel constant gegooid en dat heeft mij naar de titel geleid”, reageerde de darter uit Hemiksem. “In de finale had Matteo Gesquière duidelijk zenuwen wanneer ik goed gooide, terwijl ik mijn niveau heel constant kon houden.”

De jongste

Met zijn 9 jaar was Lewis Bonroy de jongste deelnemer van het BK. Hij werd in de eerste ronde meteen gewipt, maar dat liet de jongeman uit Merksem niet aan zijn hart komen. “Zo leer ik veel. Ik oefen bijna elke dag thuis met mijn papa en tot nu toe heb ik al vier keer 140 gegooid”, zei een trotse Bonroy.

Belgisch kampioen Stefaan Deprez, uit Brugge, was erg geëmotioneerd na zijn overwinning bij de mannen.  ©  RR

De Hobokense Patricia De Peuter veroverde de titel bij de vrouwen. De Antwerpse haalde het met 5-1 van Femke De Vuyst. “Ik heb niet super gegooid, maar toch was er weinig spanning.” Dankzij haar zege mag De Peuter in het najaar naar het EK. “Ik weet eerlijk gezegd nog niet of ik wel kan gaan. Mijn werk heeft mij al veel van toernooien weggehouden, maar ik ga er echt alles aan doen om naar het EK te kunnen gaan.”

De Hobokense Patricia De Peuter veroverde de titel bij de vrouwen. “Ik weet nog niet of ik wel naar het EK kan gaan, maar ik ga er alles aan doen.” ©  RR

Bruggeling Stefaan Deprez pakte ten slotte de felbegeerde titel van Belgisch kampioen bij de mannen en was erg geëmotioneerd na zijn overwinning. “Eindelijk! Ik speel al meer dan dertig jaar darts. Ik heb ooit eens een finale verloren, maar nu heb ik getoond dat ik het kan. Eindelijk!”

De winnares bij de meisjes: Kyenta Ysewijn uit Kapellen. ©  RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER BK Darts