©  Marc Peeters, Imageglobe

In het geheim gemaakt beeld ontroert wielerlegende Herman Vanspringel: “Bedankt voor deze bijzondere eer”

Grobbendonk -

De mooiste beelden van de 34ste Herman Vanspringels Diamond, een wielerwedstrijd voor nieuwelingen, werden gemaakt na afloop van de wedstrijd. Burgemeester Marianne Verhaert (GiB) riep Herman op het podium om een borstbeeld van zichzelf te onthullen. Vanspringel was totaal verrast en hield het niet droog. “Wat een mooi cadeau, wat een prachtig beeld, heel veel dank aan iedereen.”

Marc Peeters

De afgelopen maanden is in het diepste geheim aan het borstbeeld gewerkt door Grobbendonkenaar Willy Smolders. Deze kunstenaar heeft ook het borstbeeld van Rik Van Looy gemaakt dat eerder een plaats kreeg op het Astridplein in Grobbendonk.

Herman Vanspringel is net als Rik Van Looy ereburger van Grobbendonk en bij het bestuur leefde al langer het idee om Herman op dezelfde manier te eren.

LEES OOK. Wielerlegende Herman Van Springel: “Die hoge toppen maak je niet mee in het gewone leven”

Joke en Herman praten na over de koers met minister van Sport Ben Weyts (N-VA).

Joke en Herman praten na over de koers met minister van Sport Ben Weyts (N-VA). © Marc Peeters

Het kunstwerk werd gemaakt op basis van foto’s en toont Herman Vanspringel in zijn topjaren. Het beeld zal straks een centrale plaats krijgen in de gemeente Grobbendonk, maar de exacte locatie is nog niet bekend.

“We weten allemaal dat het leven jou en je familie je jongste tijd op het vlak van gezondheid zwaar heeft uitgedaagd”, richtte Verhaert zich tijdens haar toespraak rechtstreeks tot Herman Vanspringel. “We willen jouw, je partner Joke en de rest van de familie heel veel warmte en liefde toewensen. We hopen er dat nog heel wat mooie momenten mogen volgen.”

Ook burgemeester Marianne Verhaert voelt een traan branden als een ontroerde Herman Vanspringel zijn kunstwerk voor het eerst ziet.   

Ook burgemeester Marianne Verhaert voelt een traan branden als een ontroerde Herman Vanspringel zijn kunstwerk voor het eerst ziet.   © Marc Peeters

De dag was wellicht vermoeiend geweest voor Herman die onder een loden zon toch naar de hem genoemde koers kwam kijken. De Herman Vanspringels Diamond kwam door de werken in Vorselaar dit jaar uitzonderlijk aan in Grobbendonk, de thuishaven van Herman.

“Die winnaar, Lomme Van Den Meersche heeft een sterke koers gereden”, analyseert Vanspringel. “Alleen binnen komen na een lange koers tegen de sterkste tegenstanders uit je leeftijdscategorie.. daarvoor heb je talent nodig.”

Ook superfan Marc Uytterhoeven kwam een babbeltje slaan met zijn idool Herman.

Ook superfan Marc Uytterhoeven kwam een babbeltje slaan met zijn idool Herman. © Marc Peeters

Wielerwedstrijden voor nieuwelingen die van stad tot stad gaan, zijn er bovendien niet zoveel. Dat weet ook minister van Sport Ben Weyts (N-VA) die in Grobbendonk te gast was om de bloemen uit te reiken aan de winnaar.

Het podium van de 34ste Herman Vanspringels Diamond.

Het podium van de 34ste Herman Vanspringels Diamond. © Marc Peeters

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio