De schoolstraat in de Driehoekstraat is sinds gisteren een feit. Tijdens het schoolfeest huldigden leerlingen de schoolstraat in. 

De schoolstraat in de Driehoekstraat is sinds gisteren een feit. Tijdens het schoolfeest huldigden leerlingen de schoolstraat in. © koen fasseur

Basisschool Kadrie huldigt Driehoekstraat officieel in als veilige schoolstraat: “Geen bang hartje meer aan schoolpoort”

Kalmthout -

De Driehoekstraat aan basisschool Kadrie is sinds gisteren een schoolstraat. De school maakte van het schoolfeest zondag gebruik om deze officieel in te huldigen. Voortaan is de straat voor zo’n kilometer bij het begin en einde van de schooldag niet toegankelijk voor autoverkeer.

Elke Lamens

Het volledige gedeelte van de Driehoekstraat tussen het gemeentehuis en sportpark Heikant werd een schoolstraat. Auto’s kunnen er ’s ochtends en ’s avonds even niet meer in en uit. Bewoners kunnen wel altijd uitrijden. Ouders parkeren best aan de bibliotheek, het sportpark Heikant of op de schoolparking.

“Het kruispunt Driehoekstraat- Heikantstraat is het op één na drukste van Kalmthout. Hier komen vier straten samen en het verkeer dat van Essen komt, gebruikt dit als sluipweg”, schetst directeur Koen De Muyter de situatie.

Directeur Koen De Muyter tref je sinds gisteren zelf aan de bareel van de schoolstraat.

Directeur Koen De Muyter tref je sinds gisteren zelf aan de bareel van de schoolstraat. © koen fasseur

“Elke ochtend staan er files, waartussen schoolgaande fietsers slalommen. Ze rijden noodgedwongen op het voetpad wat daar dan weer voor gevaarlijke situaties zorgt.” Basisschool Kadrie was al lang vragende partij voor een fietsstraat in de Driehoekstraat, maar het is zelfs een schoolstraat geworden.

Meer fietsen

“Er is een verkeerswerkgroep opgericht waarin zowel gemeente, school als buurt zijn vertegenwoordigd. Een externe audit toonde aan dat een schoolstraat hier effectiever is dan een fietsstraat. Uit de studie blijkt dat het stimuleert om de fiets te nemen. Nu al komt de helft van de 160 leerlingen uit het derde tot zesde leerjaar met de fiets langs hier naar school. Dat mag altijd meer zijn.”

Kamiel (9) fietst elke dag naar school. Hij voelde zich niet veilig.

Kamiel (9) fietst elke dag naar school. Hij voelde zich niet veilig. © koen fasseur

Kamiel (9) uit het vierde leerjaar is zo’n leerling: “Ik fiets elke dag drie kilometer naar school. Echt veilig voel ik me hier niet bij. Met deze schoolstraat hoop ik me veiliger te voelen.”

Schepen van Mobiliteit Jef Van den Berg (CD&V) is erg tevreden. “We zijn erg blij met het engagement vanuit de school. Om het chaotische samenspel van auto’s, fietsers en voetgangers in schoolomgevingen te vermijden, kozen ouders eerder voor de auto dan voor de fiets. Nu krijgen zwakke weggebruikers alle ruimte om zich veilig te verplaatsen. De schoolstraat aan basisschool Sint-Jozef in Heide verhoogde al het aantal kinderen dat naar school fietst. Gevolg: minder drukte in de schoolomgeving en dus veiliger voor iedereen.”

“De inrichting van de schoolstraat wordt breed gedragen door zowel buurt, school als gemeentebestuur”, benadrukt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) die mee de schoolstraat kwam inhuldigen.

Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) knipte officieel het lint door.

Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) knipte officieel het lint door. © koen fasseur

Politietoezicht

De Driehoekstraat – tussen het Kerkeneind en de Foxemaatstraat – wordt zowel tijdens de ochtend als de namiddag afgesloten met een nadarhek: van maandag tot vrijdag tussen 8 en 8.30u en van 15 tot 15.30u, op woensdag is dat van 11.50 tot 12.30u.

Directeur Koen De Muyter bemant zelf één bareel en een gemachtigd opzichter de andere. “De leerkrachten hebben daar geen tijd voor, maar we doen alles voor een veiliger schoolomgeving”, benadrukt hij. De directeur staat sowieso elke ochtend aan de schoolpoort. “Vaak met een bang hartje”, geeft hij toe. De eerste week is er ook politietoezicht.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio