© ATV

Bezoekers nieuwe dorpszaal: “Tussen kerk en kerkhof: ideaal voor mijn koffietafel later”

Halle-Zoersel -

De openwerfdag in de nieuwe dorpszaal aan de pastorie in Halle lokte heel wat bezoekers. De teneur was overwegend positief. “Vlak tussen kerk en kerkhof: hier zal later mijn koffietafel doorgaan”, voorspelde Willy Peeters (84) uit Halle.

De bouw van de dorpszaal lokte veel reacties uit en was omstreden. Maar het viel toch op dat veel Hallenaars zich nu met de keuze verzoend hebben, zeker de oudere inwoners. Willy Peeters (84) is geboren en getogen in Halle. “Ideaal voor koffietafels”, noemt hij de dorpszaal. Marcel Hermans (83) woont in de Vogelzang. “Ik snap dat de mensen die vlak naast en achter de pastorietuin bezwaren hebben. Maar zelf woon ik wat verder in de Vogelzang, tegenover het kerkhof. Dat de tuin van de pastorie wordt opengetrokken naar de buurt, vind ik positief. Vroeger kwam niemand er. In een ver verleden kwamen hier zelfs vogelvangers uit Wallonië vinken vangen.”

Het groepje was wat slechter te been, en kon daarom de rondleiding beneden in de kelderverdieping niet volgen. Voor hen was een videofilm van acht minuten voorzien. Er is geen personenlift naar beneden, alleen een goederenlift. “Maar wie slecht te been is, kan gebruikmaken van het toilet voor personen met een beperking op het gelijkvloers”, zei schepen Van de Velde nogmaals, wat het gezelschap oké vond.

Ook Stan Meeussen, actief bij Vlaams Belang, begrijpt de keuze die het bestuur gemaakt heeft. ”Met al dat glas hadden ze hier even goed een zwembad van kunnen maken”, grapt hij. De bezoekers mochten suggesties voor namen geven. “De Tulpenboom zou ik een geschikte naam vinden”, zegt Lily Van Dyck. “Want hier staat een prachtige tulpenboom in de tuin. Ik vind het goed dat de dorpszaal en de pastorie nu een soort geheel gaan vormen met het dorpsplein. Weet je waarom zo veel mensen schrik hadden?”, zegt haar man Jan. “Destijds werd de bibliotheek aan het oud gemeentehuis gebouwd, en veel inwoners vinden dat nog altijd een draak. Maar deze dorpszaal is sober uitgevoerd en vloekt niet met het oud karakter van de pastorie.”

Peter Oorts had als naam Hallehof opgeschreven. Maar het Hallehof bestaat toch al, dat is het kasteel? “Och ja, Hallehof 2 dan?”, lacht hij.

Willy Peeters en Marcel Hermans bekijken de video. 

Willy Peeters en Marcel Hermans bekijken de video. ©  kma

Of er nooit een legendarische pastoor in Halle is geweest naar wie de dorpszaal genoemd kan worden? “Pastoor Louis Lowet heeft veel over de geschiedenis van Halle geschreven”, zegt Peter Oorts. “Gewoon De Pastorie of De Tuin van de Pastoor kan ook een mogelijke keuze zijn, dat is voor de hand liggend maar wel meteen duidelijk.”

De tuin bij de pastorie krijgt nu een meer open karakter, en dat vindt iedereen positief.  

De tuin bij de pastorie krijgt nu een meer open karakter, en dat vindt iedereen positief.  ©  kma

Luc en Gerda, die al veertig jaar in Halle wonen, klonken wel kritisch. “De firma Van Roey geeft de rondleiding, dus dit is gewoon zuivere promotie voor een bouwbedrijf. Er is geen enkel zinnig argument waarom de oude zaal Sint-Maarten niet gerenoveerd kon worden, tenzij dat het interessanter is voor de aannemer om twee werven in plaats van één werf te hebben. De energievoorziening lijkt me zeer experimenteel. We zullen in de praktijk moeten afwachten of het werkt. De restauratie van de pastorij en de openstelling van de tuin kunnen wij zeker waarderen, maar voor de rest blijft dit voor ons een gecontesteerd project.”

De tuin moet nog wat worden aangelegd. 

De tuin moet nog wat worden aangelegd. ©  kma

De leden van toneelkring ’t Jukschot kwamen ook eens kijken. 

De leden van toneelkring ’t Jukschot kwamen ook eens kijken. ©   kma

Na afloop kon iedereen een frietje en drankje halen. 

Na afloop kon iedereen een frietje en drankje halen. © kma 

 kma

Aangeboden door onze partners