De buurt kreeg de volle steun van de gemeente en kerkfabriek Sint-Michiel. Aan de kapel prijkt nu ook een officieel infobord. 

De buurt kreeg de volle steun van de gemeente en kerkfabriek Sint-Michiel. Aan de kapel prijkt nu ook een officieel infobord. © Elke Lamens

Buurt Broekhoven heropent 380 jaar oude kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën: “Spanjaarden zochten hier nog rust”

Brecht -

In een van de oudste nederzettingen van Brecht, het gehucht Broekhoven, huldigde de buurt zondag de 380 jaar oude kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, ook wel het Heikenskapelleke. Buurtbewoners poetsten deze op, de gemeente schonk een infobord dat officieel is ingehuldigd.

Elke Lamens

De originele kapel dateert al uit de vijftiende eeuw. “Deze werd in 1460 gebouwd door de buurtbewoners. Hij ligt naast de driehoek Sint-Lenaartsebaan, Lege Weg en Broekhovenstraat. Hierop situeert zich het heiken, destijds de plaats waar de buurt gemeenschappelijk het vee liet grazen. De kapel werd druk bezocht door pelgrims”, vertelt Herwig Chantrain.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën in Broekhoven is in ere hersteld.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën in Broekhoven is in ere hersteld. © Elke Lamens

Samen met Dirk Francken en Liesbeth Lippens nam hij het initiatief om de kapel in ere te herstellen. Ze tooiden zich voor de gelegenheid in achttiende-eeuwse klederdracht. Terwijl Herwig en Liesbeth zich als burgers van weleer hadden gekleed, was Dirk de verpersoonlijking van de rijke edelman J.J. Harrewijn. “Hij was destijds secretaris van Brecht en griffier op de rechtbank van het kanton Brecht”, weet Francken.

Liesbeth, Dirk en Herwig samen met Annie uit Hoogstraten.

Liesbeth, Dirk en Herwig samen met Annie uit Hoogstraten. © Elke Lamens

Nieuwe start

“Na de verwoesting van de kapel tijdens de Tachtigjarige Oorlog is de kapel heropgebouwd in 1642 en opnieuw gewijd als de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, de zeven smarten van Maria. Veertig jaar geleden, op 16 mei 1982, is de kapel na vier jaar restauratie door architect Jan Van Boxel en leerlingen van VITO Hoogstraten opnieuw opengesteld.”

De heropening werd georganiseerd op 15 mei. Hieraan hebben buurtbewoners met steun van de gemeente en kerkfabriek Sint-Michiel hard gewerkt. Het startschot gaven ze afgelopen oudjaar. “Toen luidden we de klok van de kapel opnieuw sinds lang”, vertelt Liesbeth Lippens. “Er is hard gepoetst om de kapel in ere te herstellen. Samen met twee buurtbewoonsters vernieuwden we ook het altaarkleed. Dat was helemaal verduurd.”

Liesbeth Lippens toont het oude altaarkleed en borduurde mee het nieuwe.

Liesbeth Lippens toont het oude altaarkleed en borduurde mee het nieuwe. © Elke Lamens

De stof haalden ze bij Annie’s Boetiek in Hoogstraten. Zij naait onder meer voor het kapucijnenklooster Meersel-Dreef. “Ze heeft ons erg geholpen om de juiste borduursels te maken. Een hele winter hebben we geborduurd.”

Handelsroute

Liesbeths grootouders waren actief betrokken bij de kapel. “Ik herinner met dat ik als kind samen met mijn oma die in de Leemstraat hier vlakbij woonde, tijdens de Mariamaand in mei de klok mocht luiden. Een hele belevenis was dat. De vrouwen uit de buurt kwamen hier geregeld samen het roze hoedje bidden en steun zoeken bij elkaar.”

Dat is meteen een van de drie functies die het Heikenskapelleke volgens Liesbeth heeft. “Naast rust en bezinning, verbindt het ook het gebuurte op de grens van Brecht en Sint-Lenaarts. En er is ook nog een historisch aspect. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog zochten de Spanjaarden hier rust. Ze lieten hun paarden grazen op het heiken dat langs de handelsroute Lege Weg naar Hoogstraten en verder naar Tilburg in Nederland ligt.”

De kapel moet opnieuw een trefpunt voor de buurt worden.

De kapel moet opnieuw een trefpunt voor de buurt worden. © Elke Lamens

Wandeling

Opzet is om van de kapel opnieuw een trefpunt voor de buurt te maken. “Vanaf 2023 willen we de kapel elke weekend in mei openstellen. We openen ze ook op vraag. Op 2 juli 2023 plannen we hier ook een buurtfeest”, licht Herwig Chantrain al een tip van de sluier.

Het drietal realiseerde ook een historische wandeling. Hiervoor schreef het een brochure. “De gemeente heeft de wandeling ook opgenomen in de erfgoedapp en voor wie wil gidsen we ook groepen door onze buurt.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio