De kinderen op de Broechemse plas. 

De kinderen op de Broechemse plas. ©  kristin matthyssen

In de slipstream van Evi Van Acker: jonge kinderen proeven gratis van zeilsport tijdens initiaties

Broechem -

Wind & Watersport Vlaanderen liet zondag kinderen tussen acht en twaalf jaar gratis kennismaken met de zeilsport. In de provincie Antwerpen konden in de Zeil & Windsurfclub (ZSC) van Broechem kinderen met een Optimist eens proeven van de sport.

Kristin Matthyssen

De ZSC van Broechem op het spaarbekken van Broechem is een van de best bewaarde geheimen van Ranst. Wie de moeite doet om naar boven te klimmen, schrikt hoe groot de oppervlakte wel is. Op een zonnige dag waan je je zo op een meer in Frankrijk. “Omdat we enkele meters hoger liggen dan de omgeving, zonder bomen of appartementen rondom, staat hier altijd voldoende wind”, vertelt Ben Celis van de ZSC.

Door Evi Van Acker en Emma Plasschaert hebben steeds meer sportievelingen interesse in de zeilsport. Maar de eerste stap zetten is niet makkelijk, omdat velen denken dat het een dure sportis. Decathlon en de Vlaamse Zeilfederatie gaven zondag daarom gratis zeilinitiaties om eens te proeven. In de provincie Antwerpen gebeurde dit in Mechelen en in Broechem. Een half uur na de start van de initiatie gleden de kinderen al volop over de plas. Ze bedienden zelf het roer en trokken hun hoofd in telkens het zeil draaide alsof ze nooit anders hadden gedaan, ondanks hun piepjonge leeftijd.

“We hadden het vernomen via Decathlon”, vertellen de ouders van Laura Jacobs (11) uit Pulderbos. “Onze kinderen hebben al surfervaring, maar dit is toch nog een heel andere vaardigheid.”

Volgens Ben heeft het weinig zin om de kinderen eerst een uur theorie te geven en dan pas het water op te sturen. “We hebben drie uurtjes per initiatiereeks. In de voormiddag komen er zo’n tien kinderen en in de namiddag ook. Zeilen moet je proefondervindelijk leren. Die Optimistjes waarin ze zeilen zijn heel stabiel, dus de kans om om te slaan is nihil.”

De ZSC geeft ook windsurf- en zeilkampen voor kinderen in de zomer. “Heel tof, maar we merken wel dat de kinderen die onze kampen volgen later niet vaak doorgroeien naar de club of wedstrijdsport, omdat ze nog te veel andere hobby’s hebben. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk jonge mensen zin te doen krijgen. Bij zeilen zet je al je zintuigen op scherp. We hebben ook een jongen met autisme die hier echt zijn uitlaatklep gevonden heeft.”

Op de Broechemse plas is ook een club met minitiatuurzeilboten op afstandbediening actief, voor wie watervrees heeft maar toch wil zeilen.

www.zscbroechem.be

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio