De wielertoerist reed vooraan in een groep en werd geraakt door een autospiegel. © Tom van der Put

Fietser Hoogstraatse Wielertoeristen breekt sleutelbeen na mogelijk opzettelijke aanrijding

Hoogstraten -

De open clubrit van de Hoogstraatse Wielertoeristen in Nederland eindigde voor een van de deelnemers in het ziekenhuis. Een 72-jarige man fietste vooraan in een groep en kwam ten val door de spiegel van een auto die voorbijstak. De bestuurder reed door, maar meldde zich later op de dag bij de politie. Onderzoek moet duidelijk maken of het ongeval opzettelijk gebeurde.

Ronny van den Ackerveken, Michaël Temmerman

De Hoogstraatse Wielertoeristen organiseerden zondagvoormiddag een bewegwijzerde rit in het zuiden van Nederland. De aanrijding gebeurde rond 9.30u op de Gilzeweg in Bavel. “Een groep van vijftien wielertoeristen reed over de rijbaan”, zegt voorzitter Jan Adams van de Hoogstraatse Wielertoeristen. “Op een gegeven moment werd de groep voorbijgestoken door een auto. De voorste renner is geraakt door de spiegel van de auto toen die zich weer naar het rechtse rijvak begaf. De wielertoerist is daardoor gevallen. Hij is met een sleutelbeenbreuk en enkele gebroken ribben naar het ziekenhuis gebracht.” Ook een andere wielrenner kwam ten val, maar liep lichte verwondingen op.

Dat de aanrijding opzettelijk gebeurde, wil Jan Adams nuanceren. “Ik was er zelf niet bij, dus heb het niet zien gebeuren. Het is natuurlijk gauw gezegd wanneer zoiets voorvalt en zeker als de bestuurder verder rijdt. Ik wacht liever de verklaringen van externe getuigen af. In elk geval heeft de politie een oproep gedaan aan de bestuurder om zich te melden. Dat heeft hij later op de dag ook gedaan.”

 © Tom van der Put

Andere verkeersregels

Volgens de club zou er verwarring kunnen ontstaan zijn door de verschillende verkeersregels in België en Nederland. “In ons land is het toegestaan om met een groep van vijftien of meer fietsers op de openbare weg te rijden. In Nederland mag dat niet en moet je het fietspad gebruiken”, legt Jan Adams. “Wij laten dat ook weten aan iedereen die meefietst, maar mogelijk is dat hier toch vergeten.” De twee beschadigde fietsen zijn bij een omwonende ondergebracht en worden op een later moment opgehaald. De politie van Breda bevestigt dat de bestuurder via camerabeelden gekend is en werd uitgenodigd om op het politiebureau een verklaring af te leggen over de aanrijding.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio