Aan de hand van spelletjes wil Greenpeace Antwerpenaars wijzen op de vervuiling afkomstig van cruiseboten. ©  Walter Saenen

Greenpeace protesteert tegen cruiseschepen in binnenstad: “Antwerpenaren willen in een leefbare stad wonen”

Antwerpen -

Greenpeace verzamelde zondagvoormiddag aan het Steenplein om actie te voeren tegen cruiseboten die aanmeren aan de cruiseterminal. De milieuorganisatie deed dat in het kader van de campagne (Wel)kom op straat. Greenpeace roept het stadsbestuur op om cruises uit de binnenstad te weren en de huidige walstroominstallaties verder uit te bouwen.

Komende week staat helemaal in het teken van propere lucht. Op verschillende plaatsen in Antwerpen zullen organisaties die werken rond milieu activiteiten organiseren waarbij ze pleiten voor een leefbare stad. De campagne heet (Wel)kom op straat en komt van Recht op Lucht, een initiatief van Antwerpenaren die ijveren voor een gezonde stad.

Milieuorganisatie Greenpeace draagt haar steentje bij en kwam zondag actievoeren tegen luchtvervuiling in het hart van de stad.

Omstreeks 11u verzamelden leden en sympathisanten aan het Steenplein. “In tegenstelling van wat je misschien zou verwachten, zullen we vandaag niemand blokkeren of hinderen. We houden het gewoontjes”, vertelt vrijwilligster Patricia Schellekens. “Het gaat om een louter informatieve en sensibiliserende activiteit. Aan de hand van een aantal ludieke spelletjes willen we mensen twee keer doen nadenken alvorens ze op een cruiseschip stappen.”

Greenpeace eist schone lucht. ©  Walter Saenen

“Wie dat doet, staat er namelijk niet altijd bij stil dat zo’n cruiseschip waanzinnig vervuilend is. Toen we de cijfers zagen van de uitstoot, waren we er zelf van achterover geslagen. Het gaat om tonnen per dag. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoeveelheid afval die nog steeds illegaal gedumpt wordt. Als je die optelsom maakt, is de vervuiling afkomstig van wagens daar niets tegen”, aldus Schellekens.

Volgens Greenpeace is het dan ook verwerpelijk dat bepaalde cruiseschepen in Antwerpen nog steeds aanmeren midden in een leefzone. “Bootactiviteiten worden hier nog steeds over het hoofd gezien. En dat heeft consequenties. Het liefst zien we de cruiseschepen dan ook geband, maar we beseffen dat dat niet realistisch is. Als ze dan toch moeten aanmeren, zien we dat liever in de haven gebeuren.”

De milieuorganisatie pleit dan ook voor een uitbreiding van de huidige walstroominstallaties in de haven, waarmee schepen gebruikmaken van de aansluiting op het elektriciteitsnet van de wal. “Op termijn zouden alle schepen hier gebruik moeten maken van de walstroominfrastructuur. Zo kunnen de boten elektrisch stationair blijven draaien en blijft alles aan boord gevoed.”

“De uitbreiding van de walstroominfrastructuur moet gepaard gaan met een vlotte verbinding tussen de nieuwe steiger en de binnenstad, wat bijvoorbeeld kan via de waterbus. We hebben trouwens onze bedenkingen bij het toeristische nut van deze boten, maar daar gaat het nu niet over”, zegt Schellekens. “We komen allemaal samen om propere lucht te eisen. De verandering mag niet kleinschalig zijn.” (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners