© RTV

Zoontje (2) van eigenaars Lierse manege overleden na trap van paard: “Jong kind kan nooit het gevaar inschatten”

Een jongen van 2,5 jaar kreeg zaterdagavond omstreeks 22u een trap van een paard in een manege op de Hagenbroeksesteenweg in Lier. Het slachtoffer, het zoontje van de eigenaars, overleed enkele uren later in het ziekenhuis. “Alles wijst in de richting van een bijzonder tragisch ongeval”, meldt het parket. Volgens een expert in paardengedrag trapt een paard alleen als het erg geagiteerd is. “Op dit moment merken we dat muggen dat in de hand kunnen werken.”

kvro, svh, tdk, syma, cel

“Het kind is zaterdagavond even aan de aandacht van de ouders ontsnapt”, zegt parketwoordvoerder Lieselotte Claessens. “Hij is nog in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij enkele uren later is overleden.”

De jongen kon kennelijk aan de aandacht ontsnappen omdat de ene ouder van de andere dacht dat die op de jongen aan het letten was. Hij kwam in een wei terecht en kreeg daar een trap in het aangezicht. Het kind werd nog gereanimeerd, maar is in de loop van de nacht overleden.

Liers burgemeester Rik Verwaest (N-VA) werd van het drama op de hoogte gebracht en leeft mee met de ouders en betrokkenen. “Ronduit verschrikkelijk”, vat hij samen. “Je kunt nu alleen maar stilstaan bij hoe broos het leven in feite is.”

“Paarden trappen niet snel”

Een andere manegehouder, die liever anoniem blijft omdat de exacte omstandigheden niet bekend zijn, zegt dat paarden niet snel trappen, ook niet naar andere paarden toe. “Een paard dat door een ander paard geagiteerd raakt, zal met de staart zwiepen, een been heffen en uiteindelijk weglopen. Als het te erg wordt, zal het pas trappen. Ook bij mensen durft het op die manier zijn grenzen aangeven.”

“Een paard kan ook al ‘ambetant’ zijn door honger, dorst of het alleen zijn, want paarden zijn kuddedieren. Wat nu wel opvalt, is dat veel paarden, zeker bij valavond, op dit moment geagiteerd raken door steekmuggen. Heeft dat meegespeeld? Een paard heeft ook geen goed zicht in de schemer en het donker, en heeft door de stand van de ogen ook een blinde vlek. Is het ervan geschrokken dat het kind plots opdook? Was het al aan het bokken en kwam het kind toevallig te dichtbij? Het is gissen, maar hoe dan ook dramatisch. Een jong kind kan dat gevaar nooit inschatten, ook al is het aan paarden gewend.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio