BK Darts. 9-jarige Lewis is jongste deelnemer, maar strandt tegen 16-jarige tegenstander: “Ik deed mijn uiterste best”

Amper negen jaar is Lewis Bonroy, die in Turnhout meedoet aan het BK Darts. Zijn eerste wedstrijd ging hij meteen onderuit tegen een zeven jaar oudere tegenstander, maar toch geeft hij de moed niet op. “Zo leer ik veel.”

Dante Bellon

Op zondag was het dan eindelijk de beurt aan de jongeren om zich te laten zien op het Belgisch kampioenschap darts. Bij die jongeren Lewis Bonroy uit Merksem. Lewis gooit sinds twee jaar met zijn papa zowat elke dag thuis op de blok en kan er naar eigen zeggen wat van. “Tot nu toe heb ik al vier keer 140 gegooid”, klinkt het trots.

Zoals bij heel veel kinderen en volwassenen sprongen Lewis, papa Matthias en mama Daphne op de trein die ‘The Darts Express’ heette de afgelopen twee jaar. “Toen we van ergens thuiskwamen, kwam het eens op tv en dan besloten we maar om een bord en pijlen te kopen omdat het leuk leek om te doen”, zegt Lewis. “Sindsdien spelen wij regelmatig samen.” Mama Daphne reageert op dat moment met een neeschuddende knik dat zij zich niet waagt aan het darten en het aan de mannen van het gezin overlaat.

Lewis aan het werk op het BK Darts. ©  rr

Lewis speelt bij de Schotense dartclub Artemis, en dit weekend is hij de jongste deelnemer van zijn club. In de categorie waarin hij meedoet, komt hij jongens tot 24 jaar tegen. Zelf moet de 9-jarige Lewis tegen iemand spelen die 16 jaar is. Maar de pijltjes gaan toch al vlot richting - en ook in - hun doel: het grote 20-vlak.

“Om de twee weken oefenen ze bij de club, maar ze spelen nog niet in competitie. Dat is wel het doel”, gaat papa Matthias verder. “Het was jammer dat ik nu tegen iemand uitkwam die wat ouder was, maar uiteindelijk amuseer ik me hier ook en leer ik bij”, sluit Lewis aan. “Ik speel ook online tegen darters uit heel de wereld. Ik heb al tegen een Zuid-Afrikaan moeten spelen. Ik verloor toen met 2-3.”

Ook mama Daphne is trots op wat haar zoon doet, “want naast darts nu speelt Lewis ook nog voetbal bij SK Donk in Ekeren en baseball bij Royal Greys in Merksem. Voor op donderdag had hij nog een hobby nodig”, lacht ze. “Maar we volgen Lewis graag overal naartoe en vinden het tof dat hij zich amuseert. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. Voor ons hoeft hij geen grote ster in iets te worden, zolang hij maar plezier maakt met wat hij allemaal doet.”

Papa Matthias, Lewis en mama Daphne. ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER BK Darts